Представници Националне гарде Охаја са врањским гимназијалцима (ФОТО, ВИДЕО)

Представнице Војске САД одржале су у Гимназији Бора Станковић предавање на тему „Улога жена, припадница Националне гарде Охаја“, са општим освртом на хуманитарне мисије ове гарде.

предавање припадница националне гарде охаја
Припаднице Националне гарде Охаја / Фото: Врање Њуз

Пред препуном Свечаном салом ове образовне установе припаднице Националне гарде Охаја говориле су углавном о томе како је бити жена у војсци САД, како изгледа њихов живот у гарди, а како у цивилству, где већина њих обавља своје паралелне послове.

Мајор Роберт Хамилтон, помоћник војног аташеа за КоВ у Амбасади САД у Београду захвалио се у своје и у име Амбасаде САД-а на срдачном пријему у Гимназији и Врању.

предавање припадница националне гарде охаја
Фото: Врање Њуз

– Овде имамо групу жена Националне гарде Охаја које су дошле да говоре о положају жена у Националној гарди Охаја, војсци САД, о њиховим пословима, али не само војним него и цивилним.

У Врању се налазимо већ недељу дана и уживамо у култури града, продубљивању добрих односа са вашим градом – рекао је Хамилтон.

Он је додао да је сарадња са Србијом почела 2006. године, када је отпочет Програм државног партнерства између Охаја и Војске Србије.

– Од тада смо имали много активности и посета, говорили о разним темама, упознавали људе у Србији, цивиле и војску о начинима на које функционише Национална гарда Охаја.

Желели бисмо да посетимо много градова у Србији, али овом приликом смо у Врању и Бујановцу, као и Београду – рекао је Хамилтон.

предавање
Фото: Врање Њуз

Старији водник Кајла Мички рекла је да су дошли у Врање „како би оснажили жене и обучили их како да се поставе у ситуацијама које су за њих опасне и које могу да наруше њихову безбедност“.

– Улога жена у националној гарди Охаја је врло широког спектра.

Од тога да су жене кувари у војсци, фотографи, војни полицајци, нема никаквих ограничења у погледу тога шта све жене могу да раде у Националној гарди Охаја.

предавање
У цивилству полицајац, у војсци – војни полицајац: Кајла Мички / Фото: Врање Њуз

Данас смо у гимназији говорили о улози грађанина-војника.

Припадници наше гарде имају двоструке улоге – имамо наш цивилни посао и свој војни ангажман.

Ја сам у цивилству полицајац државе Охајо, а у војсци војни полицајац – рекла је Мички.

Директорка Гимназије Сузана Мишић Станковић рекла је да су ученици имали прилику да сазнају нешто више о хуманитарниј мисији националне гарде Охаја.

Ученици Гимназије могли су у сусрету са представницама америчке националне гарде да постављају питања и воде конверзацију са гошћама како би сазнали нешто ново о овом специфичном послу, али и о САД у целини.

Скупу у гимназији присуствовали су и заинтересовани грађани Врања.

предавање
Фото Врање Њуз

Шта је Национална гарда Охаја

Национална гарда у Америци је традиционална форма војног организовања. Потиче из доба револуције и рата за независност. Реч је о снагама копнене војске и ваздухопловства које свака од 51 државе има на располагању под командом гувернера. Значајан допринос одлуци Европске команде оружаних снага САД да одаберу Охајо као будућег партнера Србије имао је сенатор српског порекла Џорџ Војинович и чињеница да највећи број Американаца српског порекла живи у тој држави. Национална гарда Охаја има око 15.000 војника и ваздухопловаца. У копненим снагама је око 10.600 војника, који су налазе у 73. команди ескадрона, 16. инжењерској бригади, 37. оклопној бригади, чети војне полиције, чети ваздушно-десантних снага итд. Имају укупно 82 јединице. Ваздухопловни део Националне гарде Охаја има по формацији 5.037 ваздухопловаца сврстаних у четири авио-пука у четири авио-базе, као и седам логистичких јединица. Охајо се налази на северу САД, а име је добио по истоименој реци које на језику староседелаца Ирокеза значи „велика река“ или „добра река“.

Пре више од два века, 1. марта 1803, постао је 17. америчка савезна држава. Простире се на око 116.054 квадратних километара и по површини је за око трећину већи од Србије (88.361 квадратна километра). По величини је 34. америчка држава, али је седма по броју становника (11,35 милиона). Главни и највећи град је Колумбус.

Извор: Војска Србије

Врање Њуз

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.