ЗАХТЕВ ЗА РЕСТИТУЦИЈУ ИМОВИНЕ: Јеврејска заједница тражи 1.684 некретнине

Истекао рок да јеврејска заједница поднесе захтеве за реституцију имовине. За неке објекте има више заинтересованих, због чега избијају спорови.

захтев за реституцију
Књижара у Кнез Михаиловој, некада власништво Геце Кона / Фото: Н. Фифић

Последњег дана фебруара истекао је рок за пријаву потраживања по Закону о отклањању последица Холокауста. Јеврејска заједница, по подацима Агенције за реституцију, укупно је поднела 1.684 захтева, од чега 150 последњег дана.

Мрежа за реституцију у Србији тражила је од Агенције да објави податке о бившим власницима некретнина које су после рата одузете и тачан списак оних које су у процесу повраћаја, без обзира на то да ли су до сада враћене или не. Посебно су заинтересовани управо за податке о јеврејској имовини.

– У Србији се ефикасно спроводи реституција јеврејске имовине још од 2006, али неодговорни представници појединих општина скандалозно одбијају да имовину пренесу бившим власницима, односно ретким преживелим потомцима – кажу у Мрежи.

Посебно их интересује судбина три изузетно вредне некретнине, које су припадале угледним Јеврејима, побијеним током Другог светског рата.

Прва на листи је имовина чувеног књижара Геце Кона, који је са породицом убијен 1941. Претпоставља се да је стрељан у бечком затвору или при каснијем ислеђењу у Грацу, док су његова жена Лујза Вајс, кћерке Елвира и Малвина, зет Фрањо Бах и два унука стрељани код Јабуке, у јесен 1941. Немци су им запленили целокупну имовину: куће у Добрачиној 30 и Сремској 4, два стана у Страхињића бана, књижару и једну радњу у Кнез Михаиловој, као и плац на Дедињу. Овај плац, у Толстојевој 33, величине око 16 ари, који се водио на Елвиру и Малвину, спојен је са парцелом на којој ће после рата министар Јован Веселинов подићи вилу, а у њу се касније уселити Слободан Милошевић.

– Милошевићеви наследници су недавно, са плацем, пренели ову вилу у приватну својину другог физичког лица, иако постоји захтев за реституцију – каже Миле Антић из Мреже.

Његову организацију занима и судбина неколико хиљада квадрата зграде у подножју општине Звездара, који су припадали Самуилу Мандилу, такође жртви Холокауста. Ту се и данас, по Антићевим речима, налазе општински комитет Савеза комуниста Звездаре, СУБНОР, Општинска конференција ССРН, као и бивша Конференција Савеза социјалистичке омладине, потоња Нова демократија.

– Ове непокретности су познате и по једном од закупаца – Друштву за неговање омладинског рада и по чувеним прославама 25. маја. Нажалост, много више по нелегалној градњи која се изводила „под прозором“ општине. Однедавно, у том објекту се противзаконито појавило и неко приватно лице – каже Антић.

Трећа занимљива зграда је објекат на Студентском тргу 11, који је припадао породицама Вамоши и Унгар, а касније служио као седиште Градског комитета СК Београда, а онда и Српске либералне странке. Део зграде враћен је Јеврејској заједници, али се у међувремену појавила наследница Маријана Вамоши, из Француске, рођена 1925. године, која је тужила Јеврејску општину Београд. Будући да госпођа Вамоши, због лошег здравља, има старатеља, ЈОБ је тражио доказе да је старица жива и да јој је пребивалиште у једној париској болници, да је окончала оставински поступак после мајке и да је Француска није обештетила као жртву Холокауста.

Привремени прекид поступка

У Агенцији објашњавају да је поступак повраћаја имовине Геце Кона привремено прекинут до окончања ванпарничног поступка за утврђивање круга законских наследника, будући да тражиоци имовине немају оставинска решења. Поред могућих наследника, захтев за повраћај плаца поднела је и Јеврејска општина Београд.

В. Црњански Спасојевић, Новости