Скривена српска светиња: Манастир Давидовица чува мошти три потомка лозе Немањића

У храму су сахрањени жупан Димитрије који је ктитор манастира, његов син Вратислав испод чије десне надлактице су пронађене кости сокола и унук жупана Димитрија, Вратко, у народу познатији као Стари Југ Богдан.

манастир давидовица
Фото: Рина.рс

Српска светиња скривена далеко од радозналих погледа налази се у месту Бродарево код Пријепоља. Манастир Давидовица подигнут је на темељима византијске базилике у 13. веку. Данас овај храм чува посмртне остатке три потомка лозе Немањића, чији гробови су у неколико наврата пљачкани.

– У храму су сахрањена три потомка лозе Немањића, жупан Димитрије који је ктитор манастира, касније у монашком животу добио је име Давид, а његови посмртни остаци налазе се унутар храма. Затим његов син Вратислав испод чије десне надлактице су пронађене кости сокола што нас уверава да је био витез и да је са њим и сахрањен.

Посебно место у утемељењима храма има унук жупана Димитрија, Вратко, у народу познатији као Стари Југ Богдан, велики заповедник на двору Душана Силног којим је ишао у велика освајања – казао је за РИНУ отац Нектарије чувар храма код Бродарева.

Манастир Давидовица је један од ретких манастира који има сачуван уговор и датум зидања, уз манастир Милешеву и Прибојску бању у средњем веку био је стуб развоја српске цркве и државе.

– Захваљујући уговору који је сачуван у историјско-дубровачком архиву имамо тачне податке о градњи, и то други манастири немају и ослањају се на предања. Манастир Давидовица је утемељен 30. августа 1281. године, у том уговору стоји да се сам манастир озидао за 150 солида у злату, што је тада вредело 15 добрих коња.

С обзиром да је овај манастир везан за династију Немањића он има велику историјску вредност, али нажалост доживео је судбину многих јер је порушен и у таквом стању налазио се све до 1998. године када га је обновио и освештао Патријарх Павле – рекао је Нектарије.

Римска трпеза у олтару цркве у Бродареву / Фото: Рина.рс

Без купола више од 3 века

Више од 350 година српска светиња је била без купола због тога нису ни фреске успеле да се сачувају, али неке од њих су сачуване као и трагови писања. Манастир је посвећен Богојављењу Господњем и као такав једини је у Србији посвећен том празнику. У њему се налази око пет квадрата живописа, трагови Римљана, као и трпеза из тог периода.

– Данас се врло мало верника одлучује за посету манастиру Давидовица обзиром да се цкрва налази између два велика храма, и граничног прелаза Гостун, поготову ако чекају више сати да пређу, све то отежава долазак туриста и верника осим путника намерника који су у пролазу – закључио је отац Нектарије.

Отац Нектарије чува цркву у Бродареву / Фото: Рина.рс

Још посла у храму

Обнова храма трајала је око две године, али доста тога има још да се уради, припрата која је из 16. века у које се налазе надгробне плоче старије од Немањића.

Јасна Вучић, Телеграф