Скривена српска светиња: Манастир Давидовица чува мошти три потомка лозе Немањића

У храму су сахрањени жупан Димитрије који је ктитор манастира, његов син Вратислав испод чије десне надлактице су пронађене кости сокола и унук жупана Димитрија, Вратко, у народу познатији као Стари Југ Богдан.

манастир давидовица
Фото: Рина.рс

Српска светиња скривена далеко од радозналих погледа налази се у месту Бродарево код Пријепоља. Манастир Давидовица подигнут је на темељима византијске базилике у 13. веку. Данас овај храм чува посмртне остатке три потомка лозе Немањића, чији гробови су у неколико наврата пљачкани.

– У храму су сахрањена три потомка лозе Немањића, жупан Димитрије који је ктитор манастира, касније у монашком животу добио је име Давид, а његови посмртни остаци налазе се унутар храма. Затим његов син Вратислав испод чије десне надлактице су пронађене кости сокола што нас уверава да је био витез и да је са њим и сахрањен.

Посебно место у утемељењима храма има унук жупана Димитрија, Вратко, у народу познатији као Стари Југ Богдан, велики заповедник на двору Душана Силног којим је ишао у велика освајања – казао је за РИНУ отац Нектарије чувар храма код Бродарева.

Манастир Давидовица је један од ретких манастира који има сачуван уговор и датум зидања, уз манастир Милешеву и Прибојску бању у средњем веку био је стуб развоја српске цркве и државе.

– Захваљујући уговору који је сачуван у историјско-дубровачком архиву имамо тачне податке о градњи, и то други манастири немају и ослањају се на предања. Манастир Давидовица је утемељен 30. августа 1281. године, у том уговору стоји да се сам манастир озидао за 150 солида у злату, што је тада вредело 15 добрих коња.

С обзиром да је овај манастир везан за династију Немањића он има велику историјску вредност, али нажалост доживео је судбину многих јер је порушен и у таквом стању налазио се све до 1998. године када га је обновио и освештао Патријарх Павле – рекао је Нектарије.

Римска трпеза у олтару цркве у Бродареву / Фото: Рина.рс

Без купола више од 3 века

Више од 350 година српска светиња је била без купола због тога нису ни фреске успеле да се сачувају, али неке од њих су сачуване као и трагови писања. Манастир је посвећен Богојављењу Господњем и као такав једини је у Србији посвећен том празнику. У њему се налази око пет квадрата живописа, трагови Римљана, као и трпеза из тог периода.

– Данас се врло мало верника одлучује за посету манастиру Давидовица обзиром да се цкрва налази између два велика храма, и граничног прелаза Гостун, поготову ако чекају више сати да пређу, све то отежава долазак туриста и верника осим путника намерника који су у пролазу – закључио је отац Нектарије.

Отац Нектарије чува цркву у Бродареву / Фото: Рина.рс

Још посла у храму

Обнова храма трајала је око две године, али доста тога има још да се уради, припрата која је из 16. века у које се налазе надгробне плоче старије од Немањића.

Јасна Вучић, Телеграф

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.