Од ЕУ с љубављу: Ромима Србије на поклон 30 аутомобила (ВИДЕО)

Тимовима за социјалну подршку Ромима Европска унија поклонила 30 аутомобила. Министар за рад, социјална и борачка питања Зоран Ђорђевић је, на свечаности преузимања возила, рекао да Роми не треба да буду препуштени сами себи и да Србија у укључивању те популације у своје друштво може да користи искуства Европске уније.

30 аутомобила
Фото: Филип Краинчанић, Танјуг

Београд – Европска унија поклонила је данас 30 аутомобила општинама и градовима у Србији у којима раде мобилни тимови за социјалну подршку Ромима, а основни циљ програма је укључење ромских породица у друштво. …

Мобилни тимови у општинама и градовима, попут Зрењанина, Вршца, Бора и Ниша, имају координатора за ромска питања, социјалног и медицинског радника и педагога, ради помоћи ромским породицама.

Министар за рад, социјална и борачка питања Зоран Ђорђевић је, на свечаности преузимања возила, рекао да Роми не треба да буду препуштени сами себи и да Србија у укључивању те популације у своје друштво може да користи искуства Европске уније.

Ђорђевић је напоменуо да инклузија Рома не може да буде једносмеран процес, него да је потребна и сарадња друге стране.

То је, како је истакао, могуће остварити ако се Ромима покаже искрена жеља друштва да им се помогне у погледу становања, здравствене заштите и школовања деце.

Амбасадор ЕУ Сем Фабрици оценио је да су Роми социјално најугроженија популација и да им је зато потребно посветити посебну пажњу.

Као важне области за подршку Ромима, Фабрици је набројао образовање, становање и здравствену заштиту.

РТВ / Танјуг

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.