ИЗЈАВА УСРЕД БЕОГРАДА: Српска војска ће за 10 година командовати косовском (ВИДЕО)

0

Косовски публициста Ветон Сурои каже да дијалог под покровитељством ЕУ и Федерике Могерини није успео и да је клинички мртав, а као решење за односе Београда и Приштине предлаже да се цео регион заложи за долазак „Фолксвагена“ у Србију, јер би од тога сви имали користи, преноси Танјуг.

ветон сурои
Фото: Visar Kryeziu, АП

Проблем није могуће решити на начин на који то чини Федерика Могерини, тврди Сурои, што, како је рекао, потврђује и чињеница да су „Србија и Косово после 17 година преговора постигли споразум о ’сакривању таблица‘ који није заживео, јер МУП није расписао тендер за стикере, којим би се на прелазима на возилима прекривала државна обележја“.

Уверен је да би интерес Косова требало да буде Србија као јака и богата држава, држава радосних људи, којој је отворен пут ка трансформацији.

„Ако је Србија ратно расположена, то није проблем само за њу, за нас, него и за цео регион“, рекао је Сурои и додао да би и Србија требало тако исто да размишља кад је реч о Косову.

„Зато, замислите да Србија жели ’Фолксваген‘ и да је подржавају сви у региону… да ’Фолксваген‘ користи све наше ресурсе… да се барем један део производи на Косову, то би било решење“, рекао је Сурои на скупу „Нова парадигма за Косово и Србију“ у организацији Форума за етничке односе.

Он је додао и да „Фолксваген“ сигурно неће доћи тамо где постоје границе и где конфликт није завршен.

„Модел ’Фолксвагена‘ је супротан ономе који спроводи Могеринијева и који не даје решења“, рекао је Сурои и подсетио да би исто тако требало гледати и на „Трепчу“ и на Газиводе.

По речима овог аналитичара, обе стране морају мислити на улагања, на запошљавања, јер тако води пут до помирења.

Сурои је додао да је исто и са војском и оружаним снагама, те да ће за 10 година српска и косовска војска бити у истим мировним мисијама, а да ће српска због више искуства командовати косовском.

Он је упитао и зашто се уз појам „постизање мира“ везују речи компромис, болно, паклено тешко, а не лепа будућност…

Приштински публициста је на скупу говорио и о идеји разграничења која је, по његовој оцени, „сулуда“.

ветон сурои
Ветон Сурои: Обе стране морају мислити на улагања, на запошљавања / Фото: Сава Радовановић, Танјуг

„Ту бисмо могли да кажемо већа дара него мера, а то није могуће“, рекао је Сурои и додао да свака прича о подели буди клик у главама људи да ће се десити нешто лоше, што смо доживели распадом СФРЈ.

Такође, навео је да „српски мит“ не би био одржив ако би Србија добила само Лепосавић и Зубин Поток.

Сурои је на скупу у Београду говорио на српском, како је рекао, једом од три званична језика на Косову, а и зато што албански још није у фази „говори албански, да те цео свет разуме“, те упозорио да два народа и даље говоре језиком недовршеног конфликта.

Према његовим речима, проблем је и што се будућност гради на амнезији, али и што још није расветљена судбина несталих.

ветон сурои
Душан Јањић и Ветон Сурои / Фото: Танјуг

Танјуг

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.