Највећа превара на Википедији: Кинеска домаћица годинама писала лажну историју Русије

У чланку се тврдило да је рудник био толико богат да је изазвао спор између Тверске кнежевине, која је првобитно открила овај јединствени извор богатства, и моћне Московске кнежевине, која је желела да преузме контролу над рудником.

википедија
Фото: Илустрација

Представљајући се као експерт у области, једна кинеска домаћица је на Википедији годинама писала у потпуности измишљене чланке о алтернативној историји средњовековне Русије — укључујући непостојеће области, битке које се никада нису одиграле, али и имагинарне руске олигархе. Пре свега неколико дана, сасвим случајно, ова корисница Википедије је разоткривена, а са њом и једна од највећих превара у историји ове опен-сорс платформе.

Читајући Википедија чланак о руднику сребра у Кашину којег су 1344. године открили руски сељаци, кинески романописац Јифан је приметио нешто фасцинантно.

Како се наводи у том Википедија уносу, у руднику је било ангажовано више од 40 хиљада робова и ослобођеника, пружавши огроман извор богатства руској кнежевини Твер у 14. и 15. веку. У датом чланку, све је описано до невероватних детаља — чак и геолошки састав тла, структура рудника, па чак и процес пречишћавања руда.

Читајући дугачке уносе са свим изворима на Википедији, Јифан је помислио да је на трагу изузетно занимљиве теме и материјала за свој нови роман. Међутим, овај кинески писац ускоро долази до сазнања да је све што је прочитао — потпуно измишљена историја света који је конструисала Вики корисница под надимком Џемао (Зхемао).

Уследио је низ разорних ратова, почевши од 1305. године, који су трајали више од сто година, све док Тверска кнежевина није пропала 1485. Тако се бар догодило према врло детаљном опису на кинеској Википедији.

„После пада Тверске кнежевине, Велика кнежевина московска наставила је да експлоатише рудник, све док он није затворен средином 18. века, због исцрпљивања“, наводи се у запису.

Убрзо је откривено на стотине сродних чланака који се позивају једни на друге и приказују изузетно детаљну паралелну стварност руске историје. Неко се потрудио да ови лажни записи изгледају аутентично, уверљиво и од поверења просечном читатаоцу који није упознат с руском историјом.

„Ликови који не постоје на енглеско-руској Википедији појављују се на кинеској Википедији и они су помешани са стварним историјским личностима тако да се не може разликовати право од лажног. Чак се и дуги рат Москве и Твера врти око непостојећег рудника сребра у Кашину“, написао је романописац, који је осетио да нешто није у реду.

Истрага која је уследила на Википедији открила је да је све лажне уносе креирала једна личност која је користила најмање четири лажна профила да створи алтернативну историју Русије.

Све лажне чланке написала је Земао, корисница која се представљала као ћерка кинеског дипломате у Русији, стручњак за руску историју и супруга руског држављанина. У стварности, иза лажног идентитета крила се домаћица из Кине, која је завршила само средњу школу.

Та жена је годинама градила алтернативну руску историју део по део, детаљно мешајући истраживање с фантазијом и спајајући резултате свог рада у Википедију на кинеском језику.

После консултација са особама руског порекла, Јифан је сазнао да хиљаде страница или верзија књига на које се Џемао позивала — заправо не постоје.

Људи са којима је Јифан верификовао Вики уносе о древним сукобима између словенских држава, данас су једногласни — ниједна од референци на које се Џемао позивала, не могу се пронаћи у руским историјским записима.

„Сваки њен чланак је био толико квалитетан и богат детаљима да су Вики чланци на другим језицима, па чак и на руском, били срамотни у односу на њене“, написао је Јифан на Зхиху, кинеској верзији сајта Qуора, на ком је прошлог месеца поделио своје Википедија откриће.

Размера ове, до сада невиђене преваре на Википедији, изашла је на видело пошто је група уредника добровољаца и других корисника Википедије, прочешљала скоро 300 чланака које је Џемао написала у претходним годинама.

„Њен садржај је наизглед високог квалитета, а сви уноси су међусобно повезани. Џемао је тако створила систем који је опстајао независно од свега другог, сам за себе“, рекао је „ветеран” кинеске Википедије Џон Јип поводом ове необичне истраге. „Џемао је сама осмислила и извела нови начин подривања Википедије“, додаје Јип.

википедиа
Фото: Профимедиа

Пошто је жена разоткривена, признала је и објавила писмо извињења.

„Како се каже, ако желите слагати, морате изрећи више лажи. Оклевала сам да избришем стотине хиљада речи које сам написала, али као резултат тога изгубила сам милион речи и свој круг академских пријатеља. Тешко је надокнадити невоље које сам изазвала, па је можда трајна забрана за мене као аутора Википедије једина опција. Моја садашња знања нису довољна да бих зарађивала за живот, зато желим да научим неки занат, зарађујем на поштен начин и више се никада не бавим оваквим небулозама.“

Иако би ово лако могла бити највећа превара у читавој историји Википедије, многи људи су изразили подршку жени која је годинама стварала јединствени рад, иако измишљен.

„Заиста је сјајно измислити читаву историју с детаљима као што су све врсте одеће, новца и посуђа“, написао је један корисник на кинеској друштвеној мрежи Weibo.

Ко зна, можда ће сада већ позната домаћица добити понуду да објави роман заснован на њеним лажним али врло маштовитим чланцима на Википедији.

Један од њених најдужих чланака био је дужине „Великог Гетсбија“.

Б92 / Оригинал