У току је санација Великог степеништа на Калемегдану, а ево како је пре 91 године изгледало његово ГРАНДИОЗНО ОТВАРАЊЕ (ВИДЕО)

Последњих дана у јавности се подигла прашина око затварања Великог степеништа због реновирања. Иако многи подржавају иницијативу да се оно обнови због пропадања које је уследило услед дугогодишњег занемаривања, начин на који је започела санација је разбеснела.

санација великог степеништа
Фото: Наш Београд / Wacebook

Последњих дана у јавности се подигла прашина око затварања Великог степеништа због реновирања. Иако многи подржавају иницијативу да се оно обнови због пропадања које је уследило услед дугогодишњег занемаривања, начин на који је започела санација је разбеснела становнике главног града.

Почетком месеца Београђани су се нашли у чуду када су видели заштитну ограду на почетку и крају Великог степеништа на Калемегдану. Ово ремек-дело које је настало почетком двадесетог века, 1928. године према пројекту архитекте Александра Крстића, у духу романике, коначно је дочекало потребну санацију, али изломљене плоче и крш, узнемирили су све оне који Калемегдан сматрају својим омиљеним парком за одмор и релаксацију.

санација великог степеништа
Фото: Sutterstock

Велико Степениште је најупечатљивији пројекат на територији Калемегдана који сведочи о модерној српској историји и најранијим периодима развоја пејзажне архитектуре у Србији. Импозантно, безвремено и задивљујуће, оно већ 87 година краси простор Савског шеталишта у Калемегданском парку.

Александар Крстић се често назива пиониром пејзажне архитектуре у нашој земљи, због многобројних и значајних пројеката које је спровео широм наше земље и који дан данас представљају једне од ретких примера пејзажно архитектонских остварења која су настала у складу са савременим светским трендовима.

Стручњак и историчар, Дејан Ристић, рекао је да је обнова била потребна, али да начин на који су скидани плочници израђени од брачанског камена, никако није у складу са праксом која се примењује у области заштите културног наслеђа.

И док препирке расту, на Фејсбуку се појавио видео отварања Великог степеништа којем је присуствавао сам крем тадашњег београдског друштва, као и читав државни, војни и црквени врх.

Надамо се да ће и после реновирања Београђани похрилити на отварања, као и да ће ново степениште задрати стари сјај који је некада био препознатљив када је комплекс Београдске тврђаве у питању.

Блиц / Хронограф