Цео Холивуд гледао је синоћ у „УВРНУТОГ ЈАНКОВИЋА“, најпознатијег СРБИНА у Холивуду: У јавности ЧУДАК, приватно ТИХ, ПОВУЧЕН И БЕСПОРОЧАН ТИП који је највећу срећу нашао уз супругу СУЗАНУ

Чим се појави, морате да га приметите. Оригиналан је, харизматичан, занимљив, и са препознатљивим наступом. Један од најпопуларнијих Срба у Холивуду заблистао је синоћ на додели Critics’ Choice награда у Лос Анђелесу.

уврнути ал јанковић
Ал Јанковић на додели награда Critics’ Choice у Лос Анђелесу Фото: Профимедиа

Уврнути Ал Јанковић како гласи уметничко име чувеног комичара, недостајао је на црвеном тепиху.

Његово право име је Алфред Метју Јанковић, рођен је у граду Дауни у Калифорнији 1959. године, син је Србина Николе Ника Јанковића и Американке италијанског порекла Мери Јанковић. Алов отац био је глумац и музичар, а мајка веома надарена за комедију па нема дилеме од кога је наследио многобројне таленте.

Списак његових занимања је дугачак: он је комичар, хармоникаш, певач, композитор, мајстор пародије, глумац, сценариста и продуцент.

„Ради што год те чини срећним“, гласио је мото његове породице који му је доста значио на путу ка успеху.

Ал Јанковић био је одличан ђак у основној и средњој школи у Линвуду. Иако је прво похађао студије музике, дипломирао је артихектуру на Државном политехничком универзитету у Сан Луису. Колеге са факултета памте га као штребера. Био је тих и повучен какав је и данас ван сцене. Говори се за њега и да нема пороке као и да је дуже до 30 година вегетаријанац.

уврнути ал јанковић
Ал Јанковић на додели награда Critics’ Choice у Лос Анђелесу Фото: Профимедиа

Његови комичарски почеци везују се за радио емисије др Демента, али и за наступе по локалним кафанама. Велики успех постигао је када је 1984. објавио први сингл „Eat It“, пародију на песму Мајкла Џексона „Beat It“.

Са продуцентом Риком Деринџером снимо је шест албума, а онда је преузео каријеру у своје руке. Могли сте да га видите у серијама „Симпсонови“ и „Џони Браво“, као и у његовим забавним програмима „Откачени Ал“.

„Ако Мадони дозвољавају да се мења и пресвлачи сваких 15 минута, сматрам да ја имам право на физичке промене бар једном у 20 година“, изјавио је једном приликом Ал ког је цела Америка упознала средином деведесетих после песме „Amish Paradise“.

Родитељи Ала Јанковића преминули су 2004. године. После трагедије окренуо се послу па је 2009. имао пет дигитално објављених песама на дигиталном ЕП-у под називом “Internet Leaks”, а две године касније завршио свој тринаести студијски албум под називом „Алпокалипса“.

Ал Јанковић продао је више од 16 милиона плоча у Америци. Добитник је три награде Греми и пет платинастих плоча. Има своју звезду на холивудском Булевару славних од 2018. године.

Од 2001. у браку је са Сузаном Крајевски са којом има ћерку Нину (19). Прошле године приказан је филм „Weird: The Al Yankovic Story“ о животу овог глумца, игра га Данијеле Редклиф, а и сам Ал има водећу улогу као Том Скот.

Јелена Миленковић, Жена Блиц