Отворено писмо покрета Одбранимо реке Старе планине министарки Зорани Михајловић

0

Како нисмо имали прилике да лично уручимо писмо министарки, објављујемо отворено писмо за госпођу Зорану Михајловић.

нестанак хиљада километара река
Стара планина

Поштована госпођо Михајловић,

Обраћамо вам се у име великог броја грађана који су врло заинтересовани и истински забринути због одлуке о градњи малих хидроелектрана широм Србије. Као покрет који окупља 70.000 чланова, који прате и прослеђују све вести у вези са овом темом, имамо обавезу да вам пренесемо следеће.

Наш покрет поседује многобројне анализе стручњака из различитх области које једнозначно указују на штетно и опасно дејство малих хидроелектрана. Неке од тих анализа наћи ћете у прилогу овог писма. Сажето ћемо указати на основне катастрофалне податке до којих смо дошли пратећи овај проблем:

1. Србија је најсиромашнија земља Балкана по питању домицилних површинских вода. С друге стране, просечно сунчево зрачење на територији Србије је за око 40% веће од европског просека, али је још увек коришћење ове енергије код нас далеко иза земаља ЕУ, наводи се у Програму енергетске ефикасности општине Бабушница. Исти програм наводи да општина има сиромашну речну мрежу, а велику количину Сунчевог зрачења, те начин коришћења ОИЕ постаје упадљиво апсурдан.

2. Изградња МХЕ ремети токове подземних вода и нарушава напајање изворишта, прети потпуним уништењем водотокова који су од драгоценог значаја за снабдевање наше земље чистом водом. Многи међународни покрети и организације које се такође боре за наше реке и раде мониторинг, називају их плавим срцем Европе. Велики број потенцијалних локација МХЕ смештен је управо на водотоковима прве и друге категорије чистоће, у овиру заштићених природних добара.

3. Постоје јасне индиције да су МХЕ штетне по здравље људи, изведене на основу анализе Института за хемију, технологију и металургију на сливу реке Власине.

4. Изградња МХЕ уништава живи свет у реци. На тај начин се додатно угрожавају заштићене врсте животиња, на шта ни један човек нема право, ако поступа по закону и по савести. Осим тога, угрожавају се и незаштићене врсте биљака и животиња – које за природу нису ништа мање значајне од заштићених. Заправо, мале хидроелектране деривационог типа су превазиђени начин производње електричне енергије, на шта указују анализе домаћих и страних експерата.

5. Градњом МХЕ сече се шума и покрећу клизишта, што повећава ризик од бујичних поплава и угрожава безбедност становника. О овоме јасно сведоче елаборат проф. Ристића и анализе Института за хемију, технологију и металургију на сливу реке Власине. Приликом информисања јавности о МХЕ пројектима дужни сте да говорите и о овим аспектима.

6. Увођењем река у цеви, у потпуности се нарушава изглед села и онемогућава бављење пољопривредом и туризмом, па тако наша села осим што су сиромашна постају ругобна и мучна за живот. Овиме се људима шаље порука да је најбоље да се из њих иселе.

7. У оквиру својих активности контролишемо спровођење обједињене процедуре приликом исходовања документације и уочили смо многобројне неправилности и поседујемо доказе о кршењу процедуре добијања дозвола. Надлежне институције и појединце који се баве издавањем дозвола, сагласности, и анализама, а за које смо уочили да су кршили процедуре и несавесно обављали посао, спремни смо да изложимо јавности и процесуирамо.

8. Све горе наведено доводи до јављања скептицизма у односу на обновљиве изворе енергије уопште, што може довести до још веће штете у будућности.

Морате бити свесни да ће Ваше игнорисање постојећег проблема значајно нарушити Ваш углед и довести у питање Ваш стварни став и став целе Владе у односу на грађане чији сте представници. Подсећамо вас овом приликом да је функција коју обављате омеђена одређеним временским роковима и да је обављате у име народа. С друге стране, штета која се чини рекама ће трајати много дуже од било чијег мандата или живота јер је, заправо, непоправљива.

Наш покрет се бави сваким видом институционалне и правне борбе, подржавајући све покрете отпора у локалним заједницама. Свесни смо потребе за развојем на пољу енергетике, али се залажемо да тај развој буде одговорно планиран и одржив, и сматрамо да је дужност сваког грађанина Србије да се за то бори, на шта нас и позива одредба Закона о заштити природе. Осим тога, наше уставом гарантовано право је да живимо у здравој животној средини. Наш мотив није да се боримо за сопствену добробит, него за добробит наше деце. А то је, сложићете се, најјачи мотив са којим неко може да уђе у борбу.

С поштовањем,

Покрет „Одбранимо реке Старе планине“

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.