Отворено писмо покрета Одбранимо реке Старе планине министарки Зорани Михајловић

Како нисмо имали прилике да лично уручимо писмо министарки, објављујемо отворено писмо за госпођу Зорану Михајловић.

нестанак хиљада километара река
Стара планина

Поштована госпођо Михајловић,

Обраћамо вам се у име великог броја грађана који су врло заинтересовани и истински забринути због одлуке о градњи малих хидроелектрана широм Србије. Као покрет који окупља 70.000 чланова, који прате и прослеђују све вести у вези са овом темом, имамо обавезу да вам пренесемо следеће.

Наш покрет поседује многобројне анализе стручњака из различитх области које једнозначно указују на штетно и опасно дејство малих хидроелектрана. Неке од тих анализа наћи ћете у прилогу овог писма. Сажето ћемо указати на основне катастрофалне податке до којих смо дошли пратећи овај проблем:

1. Србија је најсиромашнија земља Балкана по питању домицилних површинских вода. С друге стране, просечно сунчево зрачење на територији Србије је за око 40% веће од европског просека, али је још увек коришћење ове енергије код нас далеко иза земаља ЕУ, наводи се у Програму енергетске ефикасности општине Бабушница. Исти програм наводи да општина има сиромашну речну мрежу, а велику количину Сунчевог зрачења, те начин коришћења ОИЕ постаје упадљиво апсурдан.

2. Изградња МХЕ ремети токове подземних вода и нарушава напајање изворишта, прети потпуним уништењем водотокова који су од драгоценог значаја за снабдевање наше земље чистом водом. Многи међународни покрети и организације које се такође боре за наше реке и раде мониторинг, називају их плавим срцем Европе. Велики број потенцијалних локација МХЕ смештен је управо на водотоковима прве и друге категорије чистоће, у овиру заштићених природних добара.

3. Постоје јасне индиције да су МХЕ штетне по здравље људи, изведене на основу анализе Института за хемију, технологију и металургију на сливу реке Власине.

4. Изградња МХЕ уништава живи свет у реци. На тај начин се додатно угрожавају заштићене врсте животиња, на шта ни један човек нема право, ако поступа по закону и по савести. Осим тога, угрожавају се и незаштићене врсте биљака и животиња – које за природу нису ништа мање значајне од заштићених. Заправо, мале хидроелектране деривационог типа су превазиђени начин производње електричне енергије, на шта указују анализе домаћих и страних експерата.

5. Градњом МХЕ сече се шума и покрећу клизишта, што повећава ризик од бујичних поплава и угрожава безбедност становника. О овоме јасно сведоче елаборат проф. Ристића и анализе Института за хемију, технологију и металургију на сливу реке Власине. Приликом информисања јавности о МХЕ пројектима дужни сте да говорите и о овим аспектима.

6. Увођењем река у цеви, у потпуности се нарушава изглед села и онемогућава бављење пољопривредом и туризмом, па тако наша села осим што су сиромашна постају ругобна и мучна за живот. Овиме се људима шаље порука да је најбоље да се из њих иселе.

7. У оквиру својих активности контролишемо спровођење обједињене процедуре приликом исходовања документације и уочили смо многобројне неправилности и поседујемо доказе о кршењу процедуре добијања дозвола. Надлежне институције и појединце који се баве издавањем дозвола, сагласности, и анализама, а за које смо уочили да су кршили процедуре и несавесно обављали посао, спремни смо да изложимо јавности и процесуирамо.

8. Све горе наведено доводи до јављања скептицизма у односу на обновљиве изворе енергије уопште, што може довести до још веће штете у будућности.

Морате бити свесни да ће Ваше игнорисање постојећег проблема значајно нарушити Ваш углед и довести у питање Ваш стварни став и став целе Владе у односу на грађане чији сте представници. Подсећамо вас овом приликом да је функција коју обављате омеђена одређеним временским роковима и да је обављате у име народа. С друге стране, штета која се чини рекама ће трајати много дуже од било чијег мандата или живота јер је, заправо, непоправљива.

Наш покрет се бави сваким видом институционалне и правне борбе, подржавајући све покрете отпора у локалним заједницама. Свесни смо потребе за развојем на пољу енергетике, али се залажемо да тај развој буде одговорно планиран и одржив, и сматрамо да је дужност сваког грађанина Србије да се за то бори, на шта нас и позива одредба Закона о заштити природе. Осим тога, наше уставом гарантовано право је да живимо у здравој животној средини. Наш мотив није да се боримо за сопствену добробит, него за добробит наше деце. А то је, сложићете се, најјачи мотив са којим неко може да уђе у борбу.

С поштовањем,

Покрет „Одбранимо реке Старе планине“

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.