Интелигенција животиња: чињенице од 1 до 10

Да ли сте знали да златне рибице разликују једног композитора од другог? Прочитајте ових десет занимљивих чињеница о интелигенцији неких животиња које смо издвојили за вас…

Интелигенција
ФОТО: Happy hour radio

1. Вране су паметне као седмогодишње дете

Вране су још једном доказале да су врло паметне животиње. Наиме, најновијом студијом доказано је да ове птице разумеју каузалне правилности, што је кључна карактеристика људи. Налази истраживања доказују да вране имају свест о узроку ствари и догађаја.

Врана на грани

2. Пчеле доказују да за интелигенцију није потребан велики мозак

Пчеле су способне да рачунају, категоризују сличне предмете (као што су пси, мачке или људска лица), разумеју „исто” или “другачије”, као и симетричне и асиметричне облике.

Пчела

3. Пси су добри математичари

Многим студијама доказано је да пси примећују грешке у једноставним математичким операцијама, као на пример да 1+1 није 3. Такође, резултати истраживања показују да просечан пас може да научи значење око 170 речи и знакова.

Пас

4. И рибе знају да броје

Према резултатима најновијег истраживања, рибе праве разлику између мањих и великих количина, а чак могу да броје и до три. Научници претпостављају да рибе, исто као и пси, поседују и напредније математиче способности, које тек треба доказати новим методама.

риба

5. Папагај какаду је најбољи провалник међу животињама

Ова врста папагаја носи титулу “мајсторског провалника” јер може да обије скоро било коју браву.

Какаду

6. Слон који говори корејски

Кошик, мужјак азијског слона, може да имитира људски говор, и то на корејском, тврди професор Фич са Универзитета у Бечу. Фич тврди да се вокабулар слона за сада састоји од пет речи, које може да репродукује: здраво, седи, не, лези и добро. Неке од тих речи слон је научио као команде или их је добијао као потврдне информације.

Слон

7. Златне рибице воле класичну музику и разликују Баха од Стравинског

Златна рибица

8. Змије убијају плански

Змије не убијају само инстинктивно, оне прате стање својих жртава до самог краја. Трајање тог самог чина временски је доведено до савршенства, а за то је потребна памет.

Змија

9. Коњи никада не заборављају људска лица

Пријатељи дођу и оду, али је можда баш коњ ваш највернији пријатељ. Керол Санки са Универзитета у Рену дошла је до закључка да коњи имају одлично памћење и гаје лепе успомене о људима који су били добри према њима. Они такође могу да упамте људске речи.

Коњ

10. Делфини су друга по реду најинтелигентнија бића

Делфини су по интелигенцији одмах иза модерног човека – рекао је Лори Марино, који је у свом истраживању упоређивао скениране снимке наших мозгова са делфинима.

Делфин

Да ли сте ви знали неке од ових чињеница?

Животиње.рс