Мислило се да је изумро, а сада се појавио после 30 година (ВИДЕО)

Примерак веома ретке врсте малог копитара за коју се сматрало да је изумрла спажен је у џунглама северозападног Вијетнама први пут после 30 година.

вијетнамски мишолики јелен

Познат као вијетнамски мишолики јелен, ова врста је уједно и најмањи папкар на свету, не већи од малог пса, а последњи познати примерак угинуо је 1990. године, наводи часопис Нејчер еколоџи енд еволушон (Nature Ecology and Evolution).

Врста, која носи латински назив Tragulus versicolor, први пут је научно описана 1910. године на основу неколико примерака који су виђени у џунгли око 450 километара североисточно од града Хо Ши Мин. Имају вампирске очњаке и танке ноге које подупиру њихово тело. Одликује их крзно са сребрним одсјајем на леђима.

Због чињенице да ниједан примерак није виђен од 1990. године, стручњаци су претпостављали да је врста изумрла, понајвише због изловљавања и уништавања станишта услед ширења пољопривредних газдинстава. То и њихова природна стидљивост и раније су онемогућавали да буду боље проучени.

Међутим, вијетнамски биолог Ан Нгујен, који ради за групу за заштиту животиња „Глобал вајлдлајф“ и студент је на Институту у Лајбницу, већ неко време желео је да утврди да ли су претпоставке да је врста изумрла тачне или не. Заједно са колегама Барнијем Лонгом и Ендрјуом Тилкером запутио се у вијетнамске џунгле посећујући села и распитујући се код локалног становништва.

Global Wildlife Conservation, Southern Institute of Ecology и Институт за истраживање зоолошког и животињског света из Лајбница удружили су се у нади да ће документовати изгубљене врсте. Истраживачи су интервјуисали становнике и владине шумске ловце у вијетнамском граду На Транг у вези са мишоликим јеленом, тражећи савете где га пронаћи. Становници су рекли да су, иако је њихову популацију тешко погодио лов, животиње још увек ту.

вијетнамски мишолики јелен
Фото: Youtube screenshot

На основу овог локалног еколошког знања научници су поставили три замке са камерама у вијетнамским шумама. На основу неких сведочанстава, поставили су 30 камера које се активирају на покрет. Током само пет месеци снимили су 275 фотографија малог јелена. Потом су инсталирали 29 додатних камера и у истом временском размаку снимили 1881 нову слику.

„Резултати су невероватни. Био сам пресрећан када смо проверавали камере и затекли снимке и фотографије“, рекао је Нгујен, „Оволико дуго смо веровали да он постоји само као део наше маште“. „Откривање да је ова врста заиста још увек ту је први корак ка утврђивању онога што радимо и  обезбеђивању да је поново не изгубимо, а сада крећемо брзо у истраживање да бисмо схватили на који начин је најбоље заштитити.“

Сада када је пронађена популација вијетнамских јелена, истраживачи планирају да спроведу прво свеобухватно истраживање ове врсте. Једном када се подаци прикупе, они ће се користити за израду плана опстанка врста.

Вашингтон пост / РТС

1 коментар

Comments are closed.