Бећковић: Намножили се они који не воле Србе, али воле локације у Београду

Председник Нове српске демократије (НСД) Андрија Мандић уручио је данас орден Марка Даковића академику Матији Бећковићу, на свечанoј сједници НСД која је одржана у Београду.

орден марка даковића
Фото: НСД

Ову награду Нова српска демократија установила је прошле године на стогодишњицу уједињења Црне Горе и Србије, а додељена је први пут.

Мандић је истакао да није у питању обичан дан јер свечано окупљање Главног одбора НСД-а у Београду и уручивање награде Бећковићу представља велику част.

„Какве су данашње околности, најбоље показује то што нас црногорска власт оптужује да смо верни Србији и српском народу. Монтенегрини су се ослободили Његошеве Црне Горе и етике Марка Миљанова. Озлоглашени смо само зато што показујемо да традиција чојства и јунаштва и даље пуном снагом инспирише нове генерације“, казао је Мандић.

Он је подсетио да је Марко Даковић био вођа уједињења Србије и Црне Горе и узорна фигуре наше историје.

„Награда је подстицај да будемо достојни њега и наших предака. Желимо да овим орденом окитимо нашег највећег живог песника Матију Бећковића. Глас Матије одјекује деценијама Црном Гором. И сви га разумеју. Сви памте њихове беседе, и то је доказ да је српски језик наша ризница. Немамо право да се одрекнемо својих предака по којима је српски народ препознатљив“, казао је Мандић, преноси ИН4С.

Захваљујући се на ордену, Бећковић је казао да он представља посебну част за њега.

„Ни оваквог скупа, ни овакве свечаности, ни оваквог мог догађаја није било до данас. Хвала свима који су смогли снаге да дођу у Београд, а знају да се морају вратити у Црну Гору. Мање вас је тамо него овамо. Не знам ко ме је више уважио — браћа која су ме прогнала или ова која су ме одликовала. Ја се у Црној Гори несам родио, нити сам икада био добродошао. Сви знамо да би неком досетком могао да се довучем и допужем до Црне Горе. Колико год су ме истеривали из њихове Црне Горе, нису могли из моје. Праштао сам теже увреде, па ћу и ову. Срби у Црној Гори окајавају своју народност и језик, а свој крст највише окајава Српска православна црква. Они који нису Срби не либе се да поништавају одлуке свог народа и своје историје. Намножили су се они који Србе не воле, али воле локације у Београду“, казао је Бећковић.

Митрополит црногорско-приморски Амфилохије истакао је да је Матија Бећковић био и остао Ровчанин, по корену, језику и по памћењу.

Његова судбина је саткана у његовом бићу, његовом животу. Матија носи у себи онај апостолски и евенђеоски дух Светог Саве, кнеза Лазара и Василија Острошког. То су ликови које он осветљава и који њега осветљавају, у својим причама, казао је митрополит Амфилохије.

Небојша Поповић, Спутњик

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.