Краљ се тада поново суочио са чињеницом да је БЕСКУЋНИК: У овој вили је живео као подстанар, скромно ју је опремио, а ту је провео и последње дане свог живота

Последње дане свог живота краљ Петар I Карађорђевић провео је у импозантној вили на Сењаку. Она данас ничим не одаје да је ту живела једна од највећих историјских личности на нашим просторима, али кроз њу причамо причу о последњим данима великог краља.

краљ петар I карађорђевић
Фото: Ана Паунковић, Wikipedia / РАС Србија

Кућа у којој је краљ Петар Карађорђевић провео последње године свог живота, подигнута је 1896. године за београдског трговца Ђорђа Павловића. Вила Павловића, смештена је у великој башти од 88 ари, а сам објекат има око 350 метара квадратих.

Када се краљ Петар вратио у Београд из Грчке 1919. године, озбиљно нарушеног здравља, поставило се питање његовог смештаја. Стари двор је био оштећен и непого­дан за становање, а и сам краљ желео је неко мирније станиште, далеко од градске вреве. По ко зна који пут у свом животу, краљ је морао да се суочи са чињеницом да је бескућник.

Трагање за краљевом резиденцијом завр­шено је септембра 1919. године, када је Министарство просвете узело у закуп кућу на Сењаку од трговца Ђор­ђа Павловића. Месечна кирија за вилу износила је 3.000 динара у сребру.

Скромно за једног краља

Кућа је рентирана и адаптирана за потребе српског краља након његовог повратка у Београд 1919. године. У складу са личношћу краља Петра, ентеријер владарске резиденције био је изузетно скроман.

С обзиром на околности у којима је живео и здравствене и финансијске прилике, краљ се дистанцирао од учешћа у јавном животу. Није примао посетиоце, није давао изјаве, а у посете је примао само најближу родбину.

Спољашност виле изгледа импозантно, док је ентеријер владарске резиденције био изузетно скроман / Фото: Ана Паунковић, РАС Србија

Опремање куће на Сењаку ишло је на рачун апанаже коју је краљ примао и која је, као и до тада, износила 29.500 динара и 500 франака. Из сачуваних спискова види се да у кући није било грејних тела, па је краљ из својих личних средстава фи­нансирао куповање и постављање пећи за ложење.

С обзиром на начин живота и број запосленог особља, месечни трошкови били су више него скромни. Месечни расходи износили су између 3.500 и 16.000 динара, тако да је остатак од апанаже издвајан за штедњу преко бан­ке.

У складу са његовим спартанским навикама

Инвентар краљеве резиденције био је више него скро­ман, управо у складу са личношћу самог краља и његових спартанских навика. Краљева спаваћа соба састојала се од дрвеног кревета, трокрилног гардеробног ормара, сто­чића са умиваоником и бокалом, стоном лампом и апа­ратом за „чујење“. У соби су се, према сачуваном опису, налазиле и краљева слика, сабља и лустер.

Трпезарија је била опремљена столом за ручавање са столицама и орманом за посуђе. У трпезарији се налазила и икона Светог Андреја, Крсне славе Дома Карађорђевића, краљева слика и лустер. У малом салону, у коме је највећи део свог времена проводио краљ, налазили су се портрети чланова краљевског Дома.

„Краљ је умро! Живео краљ!“

По повратку из Грчке, краљево здравствено стање ни­је се поправљало. Ипак, неочекивано, 13. августа 1921. године, око 20 часова изненада му је позлило, три дана касније пао је у кому и истог дана, 16. августа у 17.30 ча­сова је преминуо у присуству чланова конзилијума.

У самртникову одају позвани су чланови владе који су у раним поподневним сатима пристигли у вилу, и том при­ликом је Никола Пашић изговорио често понављане ре­чи: „Краљ је умро! Живео краљ“.

У салону је, исте вечери одржана седница владе на којој је написан и потписан протокол о краљевој смрти. На седници је, такође одлучено, да се сазове Народна Скупштина, као и да чланови владе положе заклетву но­вом краљу. Једна од одлука била је да се вила Павловића претвори у Народни музеј.

На улазној капији је постављен натпис са три кључне године из живота краља, грб Краљевине Србије и краљев монограм / Фото: Ана Паунковић, РАС Србија

После смрти краља (1921) Влада Краљевине СХС је откупила вилу 1924. године са намером да у њој смести Музеј краља Петра I. Том приликом на улазу у врт саграђена је монументална улазна капија, чији је портал израђен по узору на портале дворског комплекса на Теразијама.

С обзиром да сама кућа није имала ниједно обележје које би указивало да је у њој живео један велики владар, на улазној капији је постављен натпис са три кључне године из живота краља, грб Краљевине Србије и краљев монограм.

Кућа се састоји од подрума, приземља, спрата и та­вана. Из веома разуђеног габарита проистиче фасадна композиција са стилским особеностима академизма. Замишљена је као једноспратна вила, окружена пространим вртом. Доминира веранда са класицистички обликованим тремом и стубовима, изнад којих је тераса са оградом у виду балустера. Мансардни кров са куполом украшен је лаком декоративном оградом од кованог гвожђа.

Кућа је 2013. године формално-правно припојена Дечјем културном центру „Мајдан“, установи културе чији је оснивач општина Савски венац.

Текст реализован у сарадњи са Заводом за заштиту споменика културе Града Београда; делови преузети и из публикације Споменичка баштина Светлане Иванчевић.

Милица Љубисављевић, Блиц