ГОРАН ШАРИЋ: Кад се заврши обнова катедрале Нотр Дам, Европа ће бити… исламска!

Фабрицио је пословни човјек у педесетим годинама. Живи у Риму, има жену и кћерку средњошколку. Однедавно пије женске хормоне и расту му груди. Већ је договорио операцију промјене спола у Београду јер је тамо јефтиније него у Италији. Иде редовно код психијатра који му „помаже да прихвати нову животну улогу“.

европа

15. 07. 1099. крижарска војска ушла је у Јерузалем. У само два дана крижари су побили више од 40 000 муслимана, жидова, али и локалних кршћана. Један римокатолички свећеник пише да је крви било до коњских узда. Када су 461 годину раније, 638. муслимани заузели Јерузалем, нису дирали ни жидове, ни кршћане.

Непосредно након првог крижарског рата (1096-1099) настаје у тајности најинтригантнији витешки ред свих времена – „Ред сиромашних витезова Криста и Саломонова храма“ или једноставније Темплари. 1118. Хуго де Паyенс је са осам витезова (на почетку 6, касније су се још двојица прикључила) почео искапања на мјесту негдашњег Саломоновог храма. Девет година никог нису примали у своје редове, а онда се враћају у Европу и за кратко вријеме постају највећа корпорација, највећа поморска сила и највећа банка, са највећом стајаћом интеренационалном војском, ММФ и НАТО – пакт оног времена. Масовна хапшења Темплара почела су у петак, 13. 10. 1307, а пет година касније папа је распутио ред.

Баш у вријеме успона Темплара започиње градња монументалних готичких катедрала, од којих је најпознатија ова Нотр Дам у Паризу. У стотињак година саграђено их је преко 100. Свака за себе је јединствено ремек дјело и чудо над чудима, свака у себи обједињује огромна арихитектонска, математичка и астрономска знања, обртничке вјештине, умјетничка умијећа и врхунску духовну и филозофску мисао. Како у мраку средњек вијека, док се Европа тисућу година није купала настају готичке катедрале које немају никаквог узора у времену које им је претходило, немају развојни пут, нити би их данас могли саградити оним средствима којима су располагали средњовјековни људи?

Да ли су Темплари са собом доњели нека тајна знања која су пронашли на Истоку? Или су они били ред за јавност, а у тајности је постојао ред иза реда, тзв. „Сионски приорат“ за који Ватикан тврди да је измишљен, а римокатолички екперти у својим књигама покушавају доказати да није постојало тајно друштво које је чувало изворно кршћанство и преносило га чак и у мраку средњег вијека? Је ли само пука случајност што су у мјесец дана изгорјеле чак двије катедрала у Паризу, Нотре Даме и прије ње црква светог Сулпиција Побожног, а обје се налазе на тзв. „Ружиним линијама“ о којима је писао покојни Мишел Бегант? Можда то никад нећемо сазнати, али оно што је сигурно је да су готичке катедрале осмишљене као мјесто сусрета човјека са собом и својим Богом.

И са чим се у Нотр Дам-у кад је погледао у себе сусрео модерни западни Европљанин, овај што ће за који дан у Београду остати без сполног органа? Шта види западна Европа кад погледа саму себе?

Види друштво у којем се жена са два презимена и три малтезера сматра напредном, а мајка са троје дјеце примитивном. Види друштво у којем су цркве празне и служе као туристичке атракције, а пуне су јавне куће. Друштво у којем су ријалити замјенили образовни садржај, највеће медијске куће су творнице за производњу лажних вијести, а свака алтернативна информација проглашава се „руском пропагандом“. Друштво гдје нико не смије објавити вијести о тисућама злочина и силовања које врше исламски мигранти, који ни након што генерацијама живе у Паризу или Марсеју не желе промјенити свој начин живота, него постају још отворенији за радикалне исламистичке идеологије. Друштво које има своје комесаре и инквизиције, у којем се негдашња комунистичка морално-политичка подобност назива „политичка корекност“, а вербални деликт „говором мржње“. Друштво у којем пропада све, природа и питка вода, а расту само зло, насиље и настраности сваке врсте.

Лицемјерно је кукање запада за кршћанском катедралом, кад је тај исти запад одвано убио бога у кршћанском Богу. Кад је тај исти запад увезао у Сирију (земљу у којој је настало кршћанство, јер се апостол Шаул или Павле обратио управо на путу за Дамаск) терористе тзв. исламске државе који су разваљивали Палмиру. Када су савезници против Руса тог истог запада, Талибани, 1998. у долини Бамиyан у Афганистану на висини од 2500 метара срушили Будине статуе старе 2 000 година. Кад је тај исти запад 2004. на Косову њемо проматрао уништавање 35 православних сакралних објеката, од којих 19 споменика културе прве категорије.

европа
Палмира / Фото: Youtube printscreen

Западна Европа треба катедралу коју ће осликати призорима са геј параде, ликовима особа са „флуидним родним идентитетом“ и мушкараца који у средњим двадесетим годинама пате од импотенције јер су овисни о порнографији, са фрескама политичарима и бизнисмена који троше скуп кокаин, па су рибе и јегуље у лондонској Темзи дрогиране од њиховог урина… Они који су градили Нотр Дам катедралу сад се окрећу у гробу, њихову поруку Европљани нису чули, али зато ће добро чути позив мујезина на молитву, кад умјесто торњева, европске катедрале буду имале минарете.

ФБ Горан Шарић

1 коментар

Comments are closed.