Пронађени први директни докази присуства НЕАНДЕРТАЛАЦА НА ТЕРИТОРИЈИ СРБИЈЕ (ФОТО)

Тим стручњака експерта из Канаде и Србије утврдио је први налаз присуства неандерталаца на територији Србије, саопштио је Филозофски факултет у Београду.

налаз присуства неандерталаца
Фото: Филозофски факултет

Тим стручњака експерта из Канаде и Србије утврдио је први налаз присуства неандерталаца на територији Србије, саопштио је Филозофски факултет у Београду.

Како се наводи у саопштењу, горњи кутњак из пећине Пештурина у Јелашничкој клисури представља први поуздано идентификовани фосил неандерталца на територији Србије. Резултати детаљне анализе овог фосила објављени су данас у научном часопису Journal of human evolution.

Међународни научни тим који је дошао до ових резултата био је у саставу Предраг Радовић из Народног музеја Краљево, Џошуа Линдал и проф. Мирјана Роксандић са Универзитета у Винипегу, и професор Душан Михаиловић са Филозофског факултета у Београду.

Реконструкција неандерталца, Природњачки музеј, Берлин / Фото: Wikipedia

Како се наводи, неандерталци су насељавали Европу и део Азије у периоду између 400 и 40 хиљада година пре садашњости. Генетичке студије објављене током последњих десетак година показале су да су се неандерталци укрштали са анатомски модерним Хомо сапиенсом.

Присуство неандерталаца на територији Србије још од раније је претпостављано на основу остатака материјалне културе, а налаз из Пештурине представља први директни доказ тог присуства, стоји у саопштењу.

Неандерталац (лат. Homo neanderthalensis) је назив за посебан тип праисторијског човека који је насељавао Европу и део Азије. Име је добио по долини реке Неандер у Немачкој, где су пронађени његови остаци.

Они су били виши и снажнији од данашњих људи. Имали су већи мозак, али нису били интелигентнији. Имали су снажне вилице и зубе, оштру браду избачену напред, ниско искошено чело и избачене аркаде.

Лобања неандерталца пронађена 1908. године у Француској / Фото: Wikipedia

Били су изузетни ловци, користили су кремено копље, кремену секиру и боле. Често су се склањали у пећине јер су оне имале приближну температуру и лети и зими. За становање су користили само предњи део јер је унутрашњост била мрачна и влажна.

Неандерталци се датују у 120.000 до 350.000 година. Сматра се да су били виши и снажнији од сапијенса, високи од 160 до 165 cm, мождане запремине 1.200-1.600 cm³.

Бета / Wikipedia