НАСТАВНИЦИ ЋУТАЛИ, ДЕЦА ВИКАЛА! Скот показао ученицима мапу Србије без КиМ – РЕАКЦИЈА ЈЕ БИЛА БУРНА

4

Недавна посета америчког амбасадора у Србији Кајла Скота основној школи „Жарко Зрењанин“ у Апатину изазвала је негодовање међу родитељима и грађанима, који су на друштвеним мрежама износили да америчком амбасадору није место међу ученицима и у школи, а ми бисмо додали ни у Србији (прим. Хронограф).

посета америчког амбасадора
Фото: Радио Дунав

У коментарима на вест да је амбасадор апатинским основцима, уз посету, одржао и предавање о америчкој географији, стајала су и питања да ли су родитељи били обавештени о овом предавању и да ли се ово може третирати као злоупотреба деце у политичке сврхе.

– Баш је супер што су наша деца видела и послушала Скота… Штета што и нас родитеље нико није обавестио да ће господин боравити међу нашом децом, иронично је прокоментарисао вест један од родитеља, док је други закључио да би родитељи требало да пишу петицију да се казни онај ко је довео амбасадора у школу.

Један од оних који су коментарисали је приметио да су „га довели сад, баш док сваки дан проживљавамо успомене на бомбардовање 1999. године“, док је други надовезао питање да ли се амбасадор „извинио што су његови сународници побили вршњаке исте те деце“, додајући питања како то да није доведен неко од наших ратних ветерана или Грк Маринос Рицудис, заповедник бојног брода који је одбио да бомбардује Србију.

– Да није то можда злоупотреба деце у политичке сврхе? Разумем пројекат, разумем сарадњу, упознавање, питам само да ли је Скот пројектант, менаџер пројекта, или амбасадор једне земље? Шта слатки декица у каубојском шеширу паметно говори малолетним клинцима, прокоментарисала је једна мајка деце школског узраста, док је друга додала да родитељи за све и свашта морају да дају пристанак и потпис, али да их за ово нико није питао, на шта је уследио још један коментар да су родитељи били питани вероватно да не би допустили да им деца слушају предавање америчког амбасадора.

посета америчког амбасадора
Амбасадор Кајл Скот / Фото: Тања Валић, Танјуг

Мапа Србије без Косова

Амбасадор САД у Србији, Кајл Скот, сем што је одржао предавање ученицима Основне школе “Жарко Зрењанин”, што је изазвало негативне реакције дела родитеља и грађана, пред ученике је изашао и са мапом Србије без Косова!

Пошто су ученици, у већини, почели гласно да негодују речима “Косово је Србија”, амбасадор је, без речи, пребацио на следећи слајд и наставио предавање као да се ништа није десило. Предавању су, осим ученика, присуствовали и директорка школе и неколико наставника.

Информација о мапи је процурила у јавност тек по објави вести о посети амбасадора Скота апатинској основној школи. И то, у коментарима родитеља деце која су присуствовала предавању.

– Згрозио сам се кад ми је син испричао како је, током предавања, на једном од слајдова амбасадор приказао чак три мапе Србије, све три без Косова! Тек кад су деца почела масовно да вичу да је Косово Србија, он је пребацио на следећи слајд и наставио предавање. Нисам могао да верујем да се то могло догодити усред Србије, усред школе, пред директорком и наставницима и да то прође без њихове реакције и протеста! Да деца нису испричала, за то се не би ни знало. Срамота – каже Небојша Медић, отац ученика који је присуствовао спорном предавању америчког амбасадора.

Његов став подржали су и други суграђани, родитељи, али и неки наставници, осуђујући амбасадора, али и оне који су морали, а нису исказали протест због афере са мапом Србије, без Косова.

У ОШ „Жарко Зрењанин“ нису желели да коментаришу спорну ситуацију.

Иначе, посета амбасадора САД била је организована у оквиру пројекта сарадње са школама и квиз – такмичењa „U.S. Geography and Me“, који ова амбасада спроводи већ седму годину, са циљем приближавања америчке и српске културе, узајамног разумевања и ширења знања о америчкој географији. У финалном квизу, који ће бити одржан крајем маја у Београду, Основну школу „Жарко Зрењанин“ представљаће ученица седмог разреда, Невена Живадиновић.

Србија данас / Ј.М, Нове апатинске новине

Приредио: Хронограф

4 Коментари

  1. Јуче сам тим поводом, који је супротан кодексу понашања иностраних дипломата у земљи домаћину, одржао КОнференцију за новинаре у Холу Народне скупштине Републике Србије коју у целини можете видети на линку http://www.parlament.rs у рубрици ПРЕНОСИ, бирањем подрубике АРХИВА и у њој Конференције за новинаре.

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.