Траже да папу прогласе јеретиком

У 20 страница дугом отвореном писму, група од 19 римокатоличких свештеника и теолога тврди да је папа Франциско јеретик. Траже да бискупи истраже случај који су им презнтовали како би ослободили Цркву тренутне опасности.

папа франциско
Папа Франциско

Римокатолик се сматра јеретиком када свесно и упорно негира нешто што Црква проповеда да је од Бога, наводи се у отвореном писму бискупима.

„Речи и дела папе Франциска представљају свесно одбијање римокатоличког учења о браку и сексуалним активностима, о закону морала, о милосрђу и опроштају грехова“, пише у писму.

Истичу и везу између одбијања римокатоличког учења и милости коју је папа Франциско указао бискупима и свештенству које је проглашно кривим за грехе у сексуалности, или за сексуалне злочине, попут бившег кардинала Теодора Макарика.

Папу Франциска оптужују и за ублажавање ставова када је у питању побачај. Сматрају и да превише прихвата хомосексуалце, протестанте и муслимане.

Велики део писма односи се на Радост љубави (Amoris Laetitia), папин документ из 2016. који је камен темељац његових покушаја да Цркву с 1,3 милијарде чланова учини инклузивнијом.

Папа је у том документу позвао Цркву да буде мање строга и саосећајнија према „несавршеним“ члановима, попут разведених.

CNSNews.com / Ројтерс

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.