Метода Леонарда да Винчија: Како да се наспавате за само 4 сата

Сан који се састоји из више фаза често се везује за једно од најгенијалнијих имена у свету уметности и проналазача ренесансне ере, Леонарда да Винчија. Требало му је много времена да развије своје идеје – време које често није имао. Хтео је да искористи максимум времена за рад а минимум за спавање.

сан
Фото: Илустрација

 

Тај план је подразумевао да “разбије” нормалан период ноћног одмора на неколико делова – односно више фаза, што је довело до праксе спавања неколико пута током дана. Тако је да Винчи спавао 15 минута на свака четири сата. Као резултат, спавао је само сат и по на дан. Време које је уштедео на одмарању почео је да користи за креативан рад. Да Винчи је рекао да је користио ову методу током многих година свог живота, и да се никад није осетио уморним.

Познато је да у физиолошким условима, најпродуктивније време за рад и креативност прати период сна. То је време када је капацитет неке особе за рад посебно висок. Прекидајући нечије будно време свака четири сата кратким периодом одмора води до повећања капацитета за рад, што је директна последица оваквог одмора.

Године вежбања и експериментисања оних који су пратили да Винчијев пример, оставили су сајту Bright Side да изабере неке од најефективнијих варијација вишефазног сна:

Спавање 30 минута на сваких 6 сати (дyмаxион метода);

Спавање 20 минута на свака 4 сата (уберман метода);

Спавање ноћу 1.5 – 3 сата и онда три пута током дана по 20 минута (еверyман метода);

Спавање ноћу 2 сата и једном поподне 20 минута (тесла метода)

Спавање ноћу 5 сати и 1.5 сат поподне (сиеста метода).

сан

Ипак, треба имати на уму да је свачије тело другачије, а различити типови вишефазног сна можда неће бити за свакога. Стручњаци упозоравају да ако планирате да пређете на овакав одмор-рад распоред, не возите ауто нити доносите битне одлуке док не будете апсолутно сигурни да мањак сна нема неке последичне ефекте.

Може се рећи да овакав распоред има смисла у кратком периоду када имате пуно посла, а не стално. Сан је врло драгоцен за наш ум и тело, а само једна непроспавана ноћ не може се надокнадити.

BIZLife / Brightside

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.