Поново виђен меда Шумадинац: Младићи га угледали на сеоском путу у срцу Шумадије, па га пратили и снимали (ВИДЕО)

Медвед је назван „Шумадинац“, пошто се први пут појавио у селу Влакча подно Рудника.

медвед
Фото: Youtube Lepa Šumadija printscreen

Снимак медведа који бежи испред једног аутомобила, привукао је велику пажњу на друштвеним мрежама.

Према писању домаћих медија, медвед који је први пут виђен после 60 година на планини Рудник у срцу Шумадије поново је снимљен и то овога пута камером у околини Раче.

Младићи који су путовали аутом на тромеђи Раче, Марковца и Велике Плане чудом нису могли да се начуде када су на путу угледали медведа.

Он је назван „Шумадинац“, пошто се први пут појавио у селу Влакча подно Рудника.

Појављивање медведа унело је узнемиреност у подрудничким селима, многа деца путују у школу, а родитељи су своје незадовољство исказали путем друштвених мрежа.

Иначе, ни сами мештани подрудничких села „медведа Шумадинца“ нису приметили преко дана. Појављује се само ноћу, а верује се да је у Шумадији већ око месец дана.

Медвед је, наводно, уочен и 11. априла увече на улици у крагујевачком насељу Сусица. Грађани су га видели око 23 сата у улици Војводе Петра Бојовића.

Крагујевчане је међу првима о томе обавестио младић који је на свом Фејсбук профилу упозорио суграђане да обрате пажњу ако се крећу у овом делу града. Он је о свему обавестио полицију.

У потрагу за медведом укључено је и Удружење ловаца и све надлежне службе.

У првом моменту претпостављало се да је медвед побегао из циркуса који ових дана гостује у граду, али по свој прилици није реч о животињи из циркуса, него о медведу који је из околних села у град стигао у потражи за храном.

Августа прошле године медвед се појавио усред села Каменица, на 20 километара од Крагујевца.

Камере га снимиле док је јео кукуруз, а нико не зна одакле је дошао

медвед
Фото: Илустрација

Било да је дошао са Голије, или са Таре, морао је да пређе Ибарску магистралу, што је невероватно.

Медвед који је први пут виђен после 60 година на планини Рудник у срцу Шумадије поново је снимљен на надзорним камерама у атару села Влакча. Медвед је снимљен око 19.30 часова, како једе кукуруз који су ловци оставили као прихрану.

– Иако смо мислили да је у пролазу, чињеница да је ту и даље говори о његовој намери да се овде трајно настани – каже Томица Радосављевић, председник Ловачког савеза централне Србије.

Према његовим речима то је „тешко одрживо с обзиром да се ради о насељеном подручју, али са сада се пажљиво прати његово кретање“.

Медвед је по први пут овде виђен почетком априла, следећи пут је виђен у атару села Јарменовац, 15-ак километара даље, да би се опет вратио у Влакчу.

– Постоји идеја да се заједно са Биолошким институтом у Београду медведу угради чип како би се пратило куда се креће. Ради се о врсти за коју је трајно забрањен лов. Отуда су за његову бригу задужена министарства за пољопривреду и Министартсво за екологију и очување животне средине и мора се координирати свака евентуална акција. Наш посао је да пратимо његово кретање – каже Радосављевић.

Поред феномена да је на Руднику виђен медвед после 60 година непознаницу представља и чињеница одакле је дошао. Могао је да дође из својих природних станишта са Таре или са Голије. У сваком случају из оба правца морао је да пређе Ибарску магистралу, што је само по себи невероватно да је остао непримећен. Иначе, ни сами мештани подрудничких села „Медведа Шумадинца“ нису приметили преко дана.

– Добра страна у целој причи јесте чињеница да је овде решио да се настани. То говори да је природа колико толико очувана и остала незагађена – каже Радосављевић.

Погледајте видео:

Лепа Србија / Телеграф