ПРОВЕРИТЕ ДА ЛИ СТЕ ГЕНИЈЕ: Ово је најбржи тест интелигенције – има само три питања, а мало њих успе да га реши

Тест когнитивне рефлексије познат је и као најкраћи и најбржи тест интелигенције на свету, а потребна су само три питања како би се установило јесте ли геније или нисте.

тест
Фото: Shutterstock

Тест је направио психолог с Принстона, Шејн Фредерик, а осмишљен је како би тестирао вашу способност да занемарите инстинкт и размишљате спорије и рационалније. Или, говорећи психологијом, колико сте добри у занемаривању размишљања система 1 (интуиција) у корист размишљања система 2 (аналитичког)? Да бисте успели у ЦРТ-у, морате посветити време размишљању о свом одговору и преиспитивању свог интуитивног одговора, преносе медији.

Наравно, да бисте доказали своју генијалност, морате тачно да одговорите на сва три питања, али брзина је такође важна. Бржи одговори су још један знак вишег IQ-а.

Питања се на први поглед чине веома лака, али показаће се да баш и нису јер ни студенти с престижних америчких колеџа Харварда и Јејла нису успели да га реше, односно, само је 17 одсто њих имало савршен резултат.

Питања:

– Лопта и палица за бејзбол коштају укупно 1.10 долара. Палица кошта долар више од лопте. Колико кошта лопта?

– Ако је пет машина потребно пет минута да направе пет делова, колико времена треба 100 машина да направе 100 делова?

– У језеру се налазе локвањи. Свакога дана се њихова ширина удвостручи. Ако за 48 дана прекрију цело језеро, колико је потребно локвањима да прекрију пола језера?

тест
Фото: Pixabay

Одговори:

Интуитивни одговори на ова питања су: 10 центи, 100 минута и 24 дана, али то нису тачни одговори. У наставку прочитајте објашњења.

Одговор је пет центи. А ако сте рекли 10 центи, погрешили сте. Када би 10 центи био тачан одговор, палица и лопта коштали би 1.20 долара, а не 1.10 долара. Лоптица има цену од пет центи, а палица 1.05 долара, што је за долар више од пет центи.

Ако сте одговорили 100 минута, нисте у праву. Питање открива како је машини потребно пет минута да направи један део, а време се не мења без обзира на то што је 100 машина у питању.

Одговор је 47 дана. Већина каже да је 24 дана тачан одговор, али није тако. Сваки дан локвањ се удвостручи, тако да је сваки претходни дан локвањ био упола мањи. Дакле, ако локвању треба 48 дана да прекрије језеро, онда претпоследњег дана, 47. дана, локвањ покрива пола језера, преноси Н1.инфо.хр.

тест
Фото: Pixabay