Сви глумци хоће у монахе? – Малиша из „Рођака са села“ постао искушеник у Хиландару

Драмски уметник Лазар Дубовац (39), кога публика највише памти по улози Малише у серијалу „Мој рођак се села“, одлучио је да напусти глуму и да се замонаши, сазнаје Курир.

лазар дубовац
Фото: Инстаграм

Глумац већ неколико месеци живи на Светој Гори, у манастиру Хиландару, што су нам потврдиле и његове колеге, пише овај таблоид.

– Хтели смо Лазара да ангажујемо у новој серији, али смо чули да је напустио Србију. Чули смо да је у Хиландару и да жели да се замонаши – прича за Курир један од продуцената, који је већ с Дубовцем сарађивао, а који је желео да остане анониман.

Исто су за овај лист потврдили и наши туристи који су се недавно вратили са Свете Горе.

лазар дубовац
Фото: Shutterstock

– Видели смо Малишу. Хтели смо с њим да се сликамо, али нам нису дозволили да га фотографишемо. Чуо сам да се припрема за монашки живот и да је тренутно искушеник – испричао је саговорник Курира.

Искушеник је термин који се у православљу користи за особу која се спрема да се замонаши и која се налази у некој врсти провере да ли је способна за монашки живот. Припреме за монаштво могу да трају и неколико година после којих следи свечани чин монашења, када искушеник даје монашке завете, прима постриг и добија ново име.

Контактирали смо с Лазарем Дубовцем поводом наших сазнања, али он није одговорио на наше позиве и поруке, тврде у Куриру.

Одлука глумца не треба да чуди јер он већ више од десет година одлази у Хиландар. Пре неколико година причао је како је мир пронашао на Светој Гори.

– Нисам могао да се нагледам лепоте. После неког времена проведеног тамо човек почне да се преиспитује зашто је на овој планети и куда одлази наша енергија и стечено знање. Запитао сам се: чему јурњава за послом, свађе, доказивања? Ништа вам не окупира пажњу – открио је он тада.

– Ко једном оде на то свето место, нека енергија га стално вуче да се поново врати – додао је тада Дубовац.

лазар дубовац
Фото: РТС/Промо

Он је тада испричао да на познате личности више реагују туристи него монаси.

– Људи су ме препознали и чудили се откуд то да им глумац кува и служи кафу. Монахе не интересује ко сам ја, чиме се бавим, колико имам новаца, него је основа свега љубав. Кување кафе је врста пажње, а и то је љубав. Поред тога, крчио сам пут у шуми, чистио манастире, правио свеће, бројанице – завршио је Дубовац.

лазар дубовац
Фото: Printscreen

Растко Лупуловић постао Иларион

Некадашњи глумац Растко Лупуловић замонашио се још 1996. године и узео име Иларион. Рођен је 1974. године у Београду, а љубитељи филмске уметности га памте по улогама у филмовима Биће боље и Пакет-аранжман, као и серији Отворена врата. Годинама је био игуман манастира Драганац, недалеко од Гњилана, у Косовском Поморављу. Крајем маја изабран је за викарног епископа патријарха Порфирија, с титулом „Епископ новобрдски“.

Лазар Дубовац
Глумац Растко Лупуловић, сада Епископ новобрдски Иларион / Фото: Фејсбук

Љубомир Раданов, Курир

Наслов, лектура/коректура/редактура: Хронограф