Постао европски првак у спорту којим се никад није бавио – НАЈНЕВЕРОВАТНИЈЕ ОД СВЕГА ЈЕ ТО КАКО ЈЕ ТРЕНИРАО

Параолимпијац Милан Шолаја из Куцуре постао је првак у роњењу на дах на европском првенству које је одржано у Словенији.

милан шолаја
Милан Шолаја на тренингу / Фото: Милош Ђаконов

Некада активни рукометаш са тринаестогодишњим искуством у овом спорту, Милан је 2014. године доживео несрећу после које је остао непокретан. Позив на такмичење у роњењу на дах добио је од Бранка Радака из Словеније, са којим је боравио 2017. и 2018. године неколико дана у кампу роњења у Кикинди. Како каже, тамо је неколико пута покушао да рони на дах и издржао скоро два минута, а његовом пријатељу је већ тада било јасно да уз мало вежбе може да се направи добар резултат. Милан Шолаја имао је десетак дана да се припреми за велико европско такмичење, а тренирао је у свом кревету, са штипаљком на носу.

“Роњење на дах малтене никада нисам ни пробао. Бранко ми је преко телефона и порука укратко објаснио како да дишем и да вежбам, да на такмичење не дођем скроз неспреман”, каже Милан о својој припреми за европско првенство и додаје: “Било је много теже припремати се у кревету са штипаљком, него у води, другачије је. Вежбајући од куће, кренуо сам од минут и по, два, и повећавао сваког дана по 10, 20 секунди. То ми није дало мира и онда сам радио више пута на дан и стално повећавао време.”

Милан каже да је вежбајући од куће стигао до три минута и 40 секунди, али се у Словенији појавио такмичар који је био испред њега и који се припремао у базену. Ипак, параолимпијац из Куцуре је тестирао сопствене границе и на самом такмичењу конкурента оставио далеко иза себе. “Мало ме је ухватила паника јер никада нисам радио у води, али када сам изронио и видео шта сам урадио, нисам могао да верујем. Четири минута и 33 секунде је стварно велики и озбиљан резултат. Мозак ми је на неколико секунди остао без кисеоника јер сам отишао тамо малтене без припрема.”

Европски шампион добио је услове какве заслужује. Центар за физичку културу “Драго Јововић” обезбедио му је тренинге у базену са тренером Милошем Ђаконовим, као и коришћење теретане, а радиће и правилне вежбе дисања. Стигла су ронилачка одела и штипаљке за нос, док ће га Таxи Звоне возити сваког дана у Врбас на тренинге.

Светско такмичење у роњењу на дах одржаће се од 6. до 11. септембра у Русији где ће се Милан, како каже, трудити да издржи под водом дуже од пет минута и да освоји једно од прва три места, а Општина Врбас је обећала да ће финансирати превоз на такмичење и смештај у Русији.

Наше место

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.