Потомак византијских царева на Барбадосу

На егзотичном карипском острву налази се гроб Фердинанда Палеолога, потомка чувене византијске царске династије.

Палеолози су били последња династија која је владала Византијом. Пошто је Константинопољ пао у руке Османлијама 1453. године, већина византијских племића је или побегла на запад или до латинских поседа у некадашњим деловима Византијског царства.

Члан ове династије под именом Теодор оженио се 1594. године на острву Хиос девојком под именом Евдоксија Комнин, која је припадала другој византијској царској династији. Они су добили кћерку Теодору која се 1614. године удала за принца Димитриоса Родоканакиса у Грчкој православној цркви у Напуљу.

Теодорин унук Деметриос Родоканакис преселио се у Лондон и, после много труда, успео је да издејствује признање Форин офиса, Ватикана и других европских влада да је потомак Палеолога.

Ипак, вратимо се Теодору Палеологу. Он је, такође, емигрирао у Лондон где се оженио други пут, и то овог пута Енглескињом Мери Болс. Годинама је служио као плаћеник многобројним енглеским племићима. Умро је 31. јануара 1636. године у Ландулфу. Године 1795, његов гроб је отворен, а тело које је пронађено имало је дугу белу браду која је сезала до груди.

Двојица Теодорових синова, Џон и Фердинанд борили су се у Бици код Несбија у енглеском грађанском рату. Џон се борио и погинуо на страни краља, док је Фердинанд, који се борио на истој страни, преживео. Будући да су победу у рату однели парламентарци, Фердинанд је сам отишао на Барбадос где му је мајка имала поседе, пре него што су га протерали. Године 1649. постављен је на чело локалне цркве Светог Јована и умро је 1678. године.

Године 1831, ураган је погодио цркву на Барбадосу и Фердинандов ковчег је угледао светлост дана. Да би се предупредила нагађања, ковчег је 1844. године отворен, а тело је сахрањено поново, али наопако, главом ка западу, а ногама ка истоку, према византијским обичајима.

Његов надгробни споменик подигнут је 1909. године с епиграфом који гласи: „Овде лежи тело Фердинанда Палеолога, потомка царске лозе последњих хришћанских царева Грчке, управник ове парохије 1655-1656, члан парохије, двадесет година, умро 3. октобра 1678.“

National Giographics