ФОТО: Праисторијски људи живели у подножју Петроварадинске тврђаве

Прва до сада изведена археолошка ископавања у подножју Петроварадинске тврђаве су показала да су на том месту у четвртом миленијуму пре Христа живели праисторијски људи, сазнаје 021.рс.

У подножју Петроварадинске тврђаве
Фото: 021/Завод за заштиту споменика културе

Ископавања у улицама Владимира Назора, Лисинског и Проте Михалџића су потврдила и наводе о постојању насеља у подножју утврђења и у време Римског царства, позног средњег века, а пронађени су и трагови из времена отоманске окупације и аустроугарске владавине овим просторима.

Значај ових ископавања је велики јер је поново потврђено да су на подручју Новог Сада и околине живели припадници хомосапиенса у доба палеолита, односно да су на том простору људске насеобине присутне без прекида више од 6.000 година.

Археолог Завода за заштиту споменика културе Душанка Веселинов је за 021.рс навела да до сада нису имали прилику да обаве овако стручне радове и да је то омогућено због планираног уређења неколико улица у Подграђу Тврђаве. Како је објаснила, на основу ранијих случајних налаза претпостављали су да ће се наћи трагови насеобина из периода пре градње садашњег утврђења, када је ту било турско насеље, али и насеобина из ранијих периода јер је на Петроварадинској стени било утврђење још у време Римског царства.

Посебно су значајни трагови из неолита односно бакарног доба, у виду остатака објеката грађених баш на подручју испод Улице Владимира Назора. До сада су у земљи нађени грнчарија, животињске кости, опека и сличан материјал из свих горепоменутих периода, а њихово датирање биће урађено после додатних анализа.

у подножју петроварадинске тврђаве
Фото: 021/Завод за заштиту споменика културе

Оно што је посебно проблематично код ових ископавања је то што постоји неколико измешаних слојева, јер су раније на том месту рађени различити радови приликом градње канализационе мреже, па су тако још Аустроугари у XVIII веку градили колекторе за канализацију. Упркос томе, у земљи се може видети и слој са првим траговима праисторијских људи.

„Овај простор је доживео девастацију, посебно у XX веку. Сада имамо прилику да истражимо ове слојеве, све документујемо и тако допринесемо упознавању историје ових простора. Ово је значајно јер утиче на то како се вреднује Петроварадинска тврђава са Подграђем и околином. Сваки податак је допуна историјских извода“, наводи Веселинов.

Арехеолошка ископавања у Подграђу Тврђаве ће трајати још недељама јер је само једна улица прегледана и археолози немају никакво временско ограничење.

Поменимо и да су ова истраживања врло важна јер служе да се поново напише историја Новог Сада с обзиром на то да она показују да људи на овим просторима живе много дуже од око 300 година колико постоји савремено насеље. Наиме, ова археолошка истраживања су само наставак низа ископавања која су рађена у последњих 15 година на више локација широм Новог Сада и околине. Посебно је значајно ископавање на Сајлову и траси Булевара Европе, где се већ неколико година планира градња археолошког парка. Овај парк ће, вероватно, када буде изграђен, обухватити и налазе са других локација.

021.рс/Хронограф