Америчка професорка тврди да је открила идентитет Антихриста

Према Књизи откровења, која детаљно описује последње дане и други долазак Исуса Христа, Антихрист (Ђаво, Звер) предодређен је да му се супротстави током апокалипсе. Број Звери 666, такође споменут у Библији, можда је дао историчарима траг о Сатанином стварном идентитету.

антихрист
Микеланђело, „Страшни суд“, Сикстинска капела / Фото: wcdf-france.com

Професорка античких религија медитерана са „Корнел“ универзитета Ким Хејнс Ајцен, специјалиста за рано хришћанство и рани јудаизам, дала је теорију по којој би број Звери, споменут у књизи Откровења, могао да се односи на одређену особу, наиме на римског цара Нерона.

Она је ту своју теоријску претпоставку изнела у документарној серији „Прича о Богу“, коју води глумац Морган Фримен.

Према тој теорији, иако се последњи део Новог завета, који описује дане апокалипсе, сматра религиозном и пророчком књигом са „мноштвом симболике“, она је такође и „политичка књига“.

У књизи се може наћи политичка тврдња о узроку зла или ономе ко је за њега одговоран. Снажни су аргумeнти на основу којих се може тврдити да се број 666 односи на Нерона — римског императора који је владао од 54. до 66. године наше ере — каже професорка Хејнс-Ајцен, истичући да би се, ако се на „име цара Нерона примене нумеричке вредности, а потом се саберу, добио резултат — 666

Научница је такође указала на то се у неким верзијама Књиге откровења као број Звери наводи 666, што, како тврди, представља други доказ њене теорије.

антихрист
Ким Хеинс Ајцен / Фото: cornell.edu

„Можда бисте помислили да овај број обара теорију да би Нерон могао да буде тај. Управо је обрнуто. Запањујуће је да би могло да буде додатно потврђено. Наиме, тај број се добија када Нероново име, односно конструкцију ауто-Нерон, прочитате (спелујете) на начин својствен латинском језику“, рекла је професорка Ким Хејнс Ајцен.

Спутњик