Пре 27 година убијени „сарајевски Ромео и Јулија“ – Бошко и Адмира

Тачно 27 година навршило се од смрти „сарајевског Ромеа и Јулије“, младића и девојке који нису допустили да их рат у Босни и Херцеговини раздвоји, те су своју љубав платили животима, подсећају локални медији.

бошко и адмира
Фото: Н1

Бошко Бркић и Адмира Исмић убијени су 18. маја 1993. године када су покушали да напусте опкољено Сарајево. На „ничијој земљи“ код моста који повезује центар града с насељем Грбавица, тада под контролом снага босанских Срба, Бошка и Адмиру упуцао је снајпериста.

Бошко је убијен први, а Адмира га није ни тада хтела да напусти. Загрлила га је док је лежао на асфалту, а затим и сама била смртно погођена.

Њихова тела данима су лежала на асфалту јер им нико није могао да приђе на брисаном простору. Тек касније су њихова тела пренета у предграђе Лукавица и тамо привремено сахрањена, а после рата, по жељи родитеља ексхумирана и трајно сахрањена у Сарајеву.

Никада није утврђено ко је починио та убиства о којима су известили медији широм света.

Причу о томе први је написао Ројтерсов новинар Курт Шорк, ратни извештач који је и сам убијен тачно седам година после у Сијера Леонеу, где је такође извештавао о сукобима.

После кремирања његовог тела, део пепела сахрањен је у Вашингтону, где је живео, а други део уз гробницу Бошка и Адмире на сарајевском гробљу „Лав“, где леже посмртни остаци многих Сарајлија убијених током опсаде тог града од 1992. до 1995. године.

Бошко Бркић и Адмира Исмић упознали су се у Сарајеву 1984. године. Упркос позивима Бошкових родитеља да 1992. године напусте град којем је претио рат, он је то одбио, јер је желео да остане уз Адмиру.

Ова трагедија нашла је своје место и у песми сарајевског „Забрањеног пушења“.

„Ма каква Јулија, какав Ромео, нитко се није тако волио и нитко никад неће све док Миљацка вода тече“ рефрен је песме „Бошко и Адмира“ са албума „Радови на цести“.

Фронтмен „Пушења“ Сејо Сеxон је, када је та песма настајала, казао да је види и као израз неке наде за БиХ.

„Сама идеја је симболична и метафорична, а говори о томе да је љубав уистину испред свега“, казао је.

Хина

2 Коментари

Comments are closed.