Дојче веле: Шта је Штрахе на тајном снимку са Ибице рекао о Србији и Хрватској

Дојучерашњи аустријски вицеканцелар је, према писању медија, на тајном састанку на Ибици помињао и Србију – једном је хвалећи, а други пут је критикујући, преноси Дојче веле.

хајнц кристијан штрахе
Фото: Шпигл, Screenshot

Његов речник сасвим се уклапао у тон те пијане вечери.

Вишесатни састанак у вили на Ибици у лето 2017. године већ је практично срушио аустријску Владу. Канцелар Себастијан Курц је најавио ванредне изборе, а актери састанка – вицеканцелар Хајнц-Кристијан Штрахе и његова десна рука Јохан Гуденус – већ су се повукли са свих функција.

Оно што се дало закључити на основу исечака снимка које од петка објављују Зидојче цајтунг и недељник Шпигел, потврдио је и сам Штрахе – био је прилично пијан. Дојучерашњи шеф аустријске десничарске ФПО би хтео да види цео седмосатни снимак, а истоме се нада и аустријско тужилаштво, али медији којима је снимак скривених камера достављен одбијају да то ураде штитећи изворе.

Тако је велика непозната не само ко је организовао намештаљку у коју су лидери Слободарске странке Аустрије спектакуларно упали, уговарајући мутне послове са наводном руском богаташицом, но и шта би још могло да се види и чује на комплетном снимку.

Србија „фантастична“

 аустријски вицеканцелар
Хајнц Кристијан Штрахе

Шпигел и Зидојче објавили су тек неколико сцена, али су у штампаним текстовима били издашнији са цитатима. Разговор је очигледно био прилично неповезан и лежеран, па се лутало до разних тема – између осталих и до Србије.

Према писању Шпигела, Штрахе је рекао да је Србија “фантастична земља”, да је неколико његових пријатеља тамо уложило много новца и да је у Србији у анкетама омиљен скоро као руски председник Владимир Путин.

Он је иначе наглашавао да Аустрија “снажно треба да се оријентише ка Истоку”, посебно према земљама Вишеградске групе јер на Западу влада “декаденција”. Штрахе је додао да је био у Москви много пута и да се са Путиновим саветницима састајао још пре десет година правећи планове “како можемо стратешки да сарађујемо”.

Међутим, у тексту Зидојче цајтунга овог викенда је Штрахе цитиран са сасвим другачије интонираном изјавом о Србији. Своју “руску” саговорницу је упозорио да не инвестира на Балкану: “Хрватска је с**ње, обично с**ње”, рекао је он према писању овог листа. Додао је да треба избегавати и Србију јер су тамо његовим аустријским пријатељима неке фирме “извучене испод гу*ице” – што би требало да значи да су оштећени у некаквом послу.

Зидојче и Шпигел још нису објавили саме снимке на којима Штрахе помиње Србију.

Српске везе ФПО

Претеривање и вулгарности уклапали су се у тон вечери на Ибици током које је Штрахе разне људе називао “будалама”, новинаре “највећим курвама на планети”, а о тобожњој руској богаташици говорио да је “шарф” што би се могло превести као “добра риба”. Штрахе се у обраћању у суботу извинио и својој супрузи.

На састанку на Ибици је, како је већ писао Дојче веле, била и Тајана Гуденус, супруга Јохана Гуденуса, пореклом Српкиња из Бањалуке. Она на објављеним снимцима није проговарала.

Иначе је познат флерт ФПО са делом аустријског бирачког тела српског порекла. Штрахе је био радо виђен гост у Београду и Бањалуци и у међународној штампи препознат као неко ко се залаже за “српску ствар” – било у Босни и Херцеговини, било на Косову. Неколико пута је отворено говорио да би Република Српска требало да има право на уједињење са Србијом.

Дојче Веле

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.