РЕАЛНОСТ ЈЕ ПРЕВИШЕ СТРАШНА ЗА ТВ Најезивије сцене из серије „Чернобиљ“ и како су се оне ОДИГРАЛЕ У СТВАРНОСТИ

Језиве сцене мини драме „Чернобиљ“ држале су милионску публику приковану за мале екране. Међутим, најјезивија чињеница о краткој серији која је завршена прошле ноћи је да је стварност била превише страшна за телевизију.

чернобиљ
Фото: Chernobyl / HBO / Promo

Аутор драме Крејг Мазин је рекао да није било протребе за преувеличавањем догађаја о нуклеарној катастрофи која се десила 1986. године у Припјату у Украјини – стваран живот је био довољно разарајућ.

– Веровали или не, ово је суздржана верзија стварних догађаја, неки догађаји су били гори – казао је он.

Критика и публика већ проглашавају серију „најбољом драмом свих времена“ и хвале начин на који је представљен тајновит период совјетске историје, пише The Sun.

Крејг и његов тим су ишли до најситнијих детаља приликом реконструкције катастрофе и свих њених последица, укључујући и следеће кључне сцене.

чернобиљ
Фото: Chernobyl / HBO / Promo

Експлозија

Прва епизода почиње снажном експлозијом у реактору прати панику која је настала док радници покушавају да контролишу пожар. Ове сцене бележе стварну катастрофу која је настала приликом сигурносног теста који су спроводили неискусни и неприпремљени радници ноћне смене.

Виши инжењер Леонид Топтунов, који је на том послу био само 4 месеца, имао је кључни задатак да прати контролне шипке унутар језгра реактора.

Заменик главног инжењера Анатоли Дјатлов је донео низ немарних одлука које су довеле реактор до крајњих граница. Он је у јавности сматран главник кривцем за трагедију.

Екипа серије је снимала у окружењу најсличнијем Чернобиљу – напуштеној нуклеарној електрани у Литванији, да би се осигурала аутентичност. Контролна соба четврте јединице је верно реконструисана, укључујући и беле капе и мантиле које су носили радници.

чернобиљ
Фото: Public Domain / Wikipedia

Долазак жртава у болницу

Први ватрогасци су стигли на лице места четири мунута после експлозије. Око 50 ватрогасних камиона је било око реактора, али им је речено да могу да очекују само обични пожар на крову, због чега нису носили никакву заштиту од радијације.

Када су превезени у болнице, они још нису били свесни опасности у којој су се налазили. Медицинско особље није било свесно опасности од радијацијских опекотина које су третирали млеком, јер им је било речено да је нуклеарни реактор потпуно безбедан.

Међутим, неки од болничара су схватили у којој се опасности сви налазе, па су скинули ватрогасце и њихове униформе закључали у подрум. Најјезивији детаљ је да се униформе и дан-данас налазе тамо где су остављене зато што се нико није усудио да их додирне.

Пад хеликоптера

Да би угасили пожар у језгру, храбри пилоти су хеликоптерима прелетали преко реактора да би га затрпали тонама песка и бора.

У рекреацији ове сцене, нуклеарни физичар Валериј Легасон и владин бирократа Борис Шчербина гледају у немом ужасу како се један хеликоптер сувише приближава радијацији и пада.

У стварности, пад се десио месецима касније него што је то описано у серији, али је аутор истакао да је рано у адаптацији желео да покаже страхоте са којима су се пилоти суочавали изнад отвореног реактора.

чернобиљ
Фото: Profimedia, President of Ukraine Press office / Приватна архива / РАС Србија

Рониоци одлазе до реактора

Срцепарајућа сцена у другој епизоди приказује тројицу мушкараца како у пуној ронилачкој опреми одлазе до реактора да би спречили још већу катастрофу у потопљеном подруму.

Постојао је озбиљан ризик да отопљени уранијум пробије бетонски под и доспе до седам хиљада кубика воде у сигурносним тенковима. То би узроковало термалну експлозију довољно велику да уништи три преостала реактора, која би учинила већи део источне Европе радиоактивном пустоши.

Алексеј Ананенко, Валери Безпалов и Борис Баранов били су три добровољца која су прошла кроз радиоактивну воду из подрума и успела да испразне тенкове, само неколико сати пре експлозије. Двојица хероја су и данас живи, на изненађење стучњака, док је трећи умро 2005. године од срчаног удара.

Мост смрти

Неколико сати после експлозије, неки од становника Припјата су се окупили на мосту изван града да би имали бољи поглед на светлуцаву, радиоактивну ватру из реактора. Приказана су деца која се играју у затрованој прашини коју је ветар донео, као да је снег.

Од људи који су гледали пожар, пријављено је да ниједан није преживео.

чернобиљ
Фото: ЕПА, Сергеј Долженко

Копање тунела испод реактора

Да би спречили уранијум да доспе до подземних вода и преко њих до Црног мора, 400 рудара је задужено за копање тунела испод истопљеног реактора. Сцене коју су приказивале храбре рударе који ризикују своје животе у токсичним условима су потпуно истините.

Радили су месец дана на температури од 50 степени без вентилације. Било је толико вруће, да су радили без одеће, а на себи су имали само капе и чизме.

Један од четири рудара није доживео 40 година. Тунели никада нису завршени, јер се уранијом охладио сам од себе, што значи да су своје животе жртвовали узалуд.

Убијање паса

Неколико стотина хиљада такозваних ликвидатора је ангажовано да очисти загађену зону око реактора. Њихова задужења су укључивала рушење села, уклањање слојева земље и убијање животиња пре него што прошире контаминацију.

Евакуисаном становништву Припјата је наређено да остави своје кућне љубимце. У једној сцени је приказано како пас трчи за аутобусом покушавајући да стигне своје власнике. То је још један тачан приказ срцепарајућих последица.

Један од паса је био закључан у кући са окаченом поруком: „Немојте да убијете нашег Зулку, он је добар пас“.

Људмила је изгубила своју бебу

Већина ликова из серије је заснована на стварним људима, укључујући и Људмилу Игнатенко, жену ватрогасца Василија. Разарајуће сцене приказују трудну Људмилу која, упркос забрани медицинског особља, додирује Василија на његовој самртној постељи.

Василиј је умро две недеље касније и сахрањен је у цинковом ковчегу. Људмила је изгубила своју бебу.

Ј. Р, Блиц

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.