Свештенство Руске православне цркве у Амстердаму прелази под јурисдикцију Цариграда

Свештенство храма Светог Николаја Чудотворца у Амстердаму једногласно је у суботу на хитној седници парохијског савета саопштило да „више не може да осигура духовно безбедно окружење за своје вернике у оквиру Московске патријаршије“.

свештенство
Фото: ctfassets.net

Свештенство, четири свештеника и ђакон, добили су пуну подршку парохијског савета, који позива чланове парохије да се придружи свештенству, саопштавају из цркве.

Ово питање ће бити стављено на гласање на Генералној скупштини парохије 26. марта. У међувремену, црква је затворена.

Ова одлука је донета пошто је свештенство 4. марта саопштило да више неће помињати Патријарха Кирила на богослужењима, следећи пример једног броја украјинских јерараха и свештеника. Као разлог за то наводе молитву за успостављање мира коју је одобрио Патријарх „у којој се искључива одговорност за рат приписује страним силама“.

Свештенство је претходно 6. марта објаснило да није напустило Московску патријаршију и да наставља да помиње Његово преосвештенство Архиепископа хашког и холандског Јелисеја, као свог локалног архијереја Московске патријаршије.

Међутим, 12. марта су ипак објавили да више не могу да функционишу у оквиру Московске патријаршије и да траже канонски отпуст у Цариградску патријаршију, под надлежност Митрополита белгијског, холандског и луксембуршког Атинагоре.

Повод за састанак од 12. марта „била је претња парохији и свештенству о чему смо вас претходно обавестили”, саопштавају из цркве.

Иако на Фејсбук страници или главном интернет сајту цркве нема објаве ни о каквој претњи, Nederlands Dagblad извештава да је Архиепископ Јелисеј ненајављено посетио цркву 6. марта и наводно обавестио свештенство да је њихова одлука да престану да помињу Патријарха Кирила изазвала велику забринутост у Руској цркви и држави.

Према писању холандског листа, било је и више претњи цркви и свештенству, а на фасади цркве је спрејом исписан проруски Z симбол.

Имајући у виду тренутну напету ситуацију, свештенство је сматрало да није безбедно уколико остане у саставу Московске патријаршије и стога настоји да се придружи Цариграду.

Orthodox Christianity

Превод: Хронограф