ПРИШТИНА СЕ НЕ СМИРУЈЕ: Албанци кренули на Павковића! Шаиновић открио шта је видео својим очима

Покреће се прича о ратним злочинима. Суд из Приштине покренуо је истрагу против генерала Небојше Павковића и Сретена Лукића 

суд из приштине
Небојша Павковић / Фото: ЕПА

Суд из Приштине покренуо је истрагу против генерала Небојше Павковића и Сретена Лукића којом их терети за наводне злочине које су починили на Косову и Метохији 1999. године, иако им је већ за исте оптужбе судио Хашки суд! Павковићу је суд из Приштине покушао да уручи налог за истрагу, али је он одбио да га прими у затвору у Финској, где издржава казну од 22 године затвора.

– Тужилац такозване државе Косово је 2017. године покренуо истрагу за наводне злочиначке подухвате којима је Павковићу и Лукићу већ пресудио Хашки трибунал. У овај случај покушавају да увуку и генерала Љубишу Диковића. На тај начин покушавају да направе нови хашки случај и оптуже српске генерале да би неутралисали то што су на удару суда у Хагу за ратне злочине ОВК Хашим Тачи, Кадри Весељи и други. То је чиста политизација случаја – изјавио је за „Ало!“ Никола Шаиновић, бивши потпредседник Владе Србије и хашки оптуженик.

Генерали се не плаше претњи! Представник тзв. скупштине самопроглашеног Косова изјавио пре десетак дана да ће хапсити команданте јединица српске војске која је починила наводне злочине на Косову. Прецизирао је да ће ухапсити генерале српске војске који су били на Косову 1998. и 1999, мислећи на Момира Стојановића, Љубишу Диковића и Горана Радосављевића Гурија, објавили су медији. Генерали су му недавно за „Ало!“ поручили да слободно дође да их хапси јер се „злочинца као што је он не плаше, а савест им је мирна“.

Шаиновић открива да му је Павковић рекао да је одбио да прими налог суда из Приштине јер не признаје албанске власти и да то ни по коју цену неће да прими.

суд из приштине

– Он је изненађен да приштинска власт, на чијем су челу управо бивши команданти ОВК, покушава да по други пут суди по истој оптужници, а косовски тужилац је чак тражио да га саслуша у финском затвору, што је он одбио. Истом истрагом обухваћен је генерал Сретен Лукић, који већ за исто дело издржава казну – наводи Шаиновић, који је издржао казну на коју га је осудио Хаг.

Шаиновић истиче да је својим очима видео налог за истрагу на десетак страна шиптарског тужиоца који је лоше преведен на српски језик.
– Они желе да два пута суде по истој оптужници, што је правни нонсенс – истиче Шаиновић.
Павковића је Хашки трибунал фебруара 2009. године осудио на 22 године затвора. Током рата на Косову и Метохији 1999. обављао је дужност команданта Треће армије Војске Југославије.

суд из приштине
Никола Шаиновић / Фото: Драган Кујунџић, Танјуг

Жалбено веће Хашког трибунала изрекло је 23. јануара правоснажне пресуде бившем потпредседнику Владе СР Југославије Николи Шаиновићу, генералима војске и полиције Небојши Павковићу, Сретену Лукићу и Владимиру Лазаревићу, оптуженим за наводне злочине почињене над косовским Албанцима 1999. године. Првостепене казне смањене су свима осим Павковићу.

Генерали Павковић, Лазаревић и Лукић добровољно су се предали суду 2005. године.

Д. Ћурувија, Ало