КАКО ЈЕ САМИР ПОСТАО ЛАЗАР Београђанин рођен у муслиманској породици прешао у православље, па истим путем кренуо и његов брат: „Од малена су ме више привлачиле цркве него џамије“

Лазар Пајазитовић (35) из Београда, рођен као Самир Пајазитовић, од мајке Селиме и оца Мустафе, у једној обичној исламској породици, од малена је учен исламским обичајима и вредностима. Ове вредности из неког, тада непознатог разлога, није могао да усвоји као своје. А онда је, с годинама, откривајући своје порекло и своју истину схватио да се боље осећа у цркви него у џамији, што га је навело да промени веру и пређе у православље.

лазар пајазитовић
Фото: Отац Предраг Поповић Youtube

Иако је породица Лазара Пајазитовића, када је био мали, из неког разлога избегавала тему порекла, потреба да је сам истражи како је растао била је све јача. Своје трагање, које он назива борбом, била је најпре борба са самим собом, а касније и са другима. У потрази за пореклом, неколико пута желео је да одустане, а онда је тврди, открио да потиче од лозе Мрњавчевић – што је било довољно да у мисију крене још јаче.

Лазар који тренутно живи на релацији Србија – Грчка, јер се прошле године преселио на Крф, објаснио је како је све почело.

„Од рођења сам био муслиман. Међутим, временом сам схватио да ме више привлачи црква и манастир него џамија, јер у џамије нисам ни улазио. То је све трајало до пре неких 15-ак година, док нисам са пријатељима отишао у један манастир. Ту смо сви дали имена за читање за здравље током литургије. Ја сам наравно рекао да сам Самир. Тада је мати манастира прочитала моје име и питала ко је то. Ја сам се јавио, а она ми је рекла да нисам православне вере, али да није проблем, јер је сигурна да ћу кроз коју годину променити веру“, присећа се он.

Иако тада о промени вере, као момак није много размишљао, објашњава да је временом почео да истражује своје порекло. Током пет година свог истраживања признаје, питао се да ли треба да остави ствари онакве какве јесу, или да покуша да сазна нешто више о својим коренима. Урадио је ово друго.

„Плашио сам се оног што могу сазнати о себи“

„Већ на почетку пута било је препрека, јер информација је било мало. Веома сам желео да сазнам што више, да објасним себи зашто сам другачији, а у исто време, плашио сам се оног што могу сазнати о себи и својима. После много неуспеха и неколико одустајања од потраге, срећа ми се осмехнула. У новинама је изашао чланак о пореклу неких познатих људи из Босне и Хрватске, и међу њима је био и Ејуп Ганић, дедин брат. У том чланку се наводи да је он пореклом Мрњавчевић. Прочитавши то, добио сам нови подстрек да наставим са већ давно започетим трагањем“, објаснио је Лазар за Јутјуб канал „Отац Предраг Поповић“.

Такође, у то доба, присетио се, сањао је сан који га је, тврди, јасно навео да своју жељу за променом вере, или како он сам каже враћање вере уради одмах. Тада је отишао у цркву Ваведење Пресвете Богородице у Врбасу, где је све представио свештенику који је како каже, прво био зачуђен. Ипак, да не би одлука била исхитрена, свештеник му је дао књиге које треба да прочита и дао му је, каже, недељу дана да размисли. Како није оклевао ни секунде, у Врбасу је пре 10 година вратио своју веру.

Његова деца али и брат примили православље

„Пре 10 година сам вратио своју веру и исправио неправду која се десила мојој породици, веру која је узета потурчавањем остатка Мрњавчевића“, каже Лазар за Јутјуб канал „Отац Предраг Поповић“, који тврди да ће своје потомке такође васпитавати у складу са православљем.

Да он није једини у својој породици, истакао је да и његов рођени брат Амир кренуо истим путем, који је недељу после Лазаревог крштења примио Православну веру и добио име Ђорђе. Због тога је каже, јако срећан и захвалан.

„Крштењем сам осетио истинску срећу и осећај припадања. Желим само да кажем да људи треба да живе свој живот и да верују да све што се дешава, дешава се уз Божју вољу“ закључује Лазар.

Јутјуб канал „Отац Предраг Поповић“