Зашто забрана приласка није спречила Горана да убије Мирјану и како га је требало казнити?

0

Ако починиоца забрана приласка не спречава да почини кривично дело, која би то онда мера била ефикасна у спречавању насиља? Шта би то могло да буде?

забрана приласка
Фото: Фејсбук, Горан Јанковић

Забрана мере приласка и комуникације са супругом била је увелико изречена Горану Јанковићу (36), када је јутрос, како се сумња, убио своју жену Мирјану Јанковић (32) и њене родитеље Бранислава и Наду Пајић у породичној кући у Новом Саду. Пре две недеље Мирјана је пријавила насиље у породици, незванично сазнаје Телеграф, отишла од куће, док је Горан добио забрану приласка. Њена смрт поново је у јавности поставила питање колико је ова мера ефикасна, односно у којој мери забрана приласка може да делује превентивно.

забрана приласка
Осумњичени Горан Јанковић / Фото: Фејсбук

– Не можете да кафетином лечите канцер. Што се тиче ове изречене мере, још једном се показује да Закон о спречавању насиља у породици не даје увек одговарајуће ефекте. Данашњи догађај јесте један трагичан и непојмљив догађај, али самим тим што се десио, он говори у прилог заговорницима тезе да је казна доживотног затвора адекватна – каже за Телеграф адвокат Иван Симић. Како објашњава, по њему, права превенција може бити само свест код потенцијалних починилаца да се за злочин добија тешка казна.

– Мој став је да основ превенције може бити само свест и схватање починилаца кривичних дела да ће бити адекватно и ригорозно кажњени, ако то дело почине. Мера забране приласка можда може бити адекватна у неким случајевима, али данашњи трагични догађај апсолутно говори у прилог тези да за најтеже облике кривичних дела, која су у вези са партнерским односима, односно са насиљем у породици, морају бити изречене драстичне затворске казне – објашњава он.

забрана приласка
Адвокат Горан Симић / Фото: Приватна архива

Како напомиње, забрана од месец дана приласка, какву је Јанковић имао, доноси се када најпре полицијски службеник изађе на лице места. Он изриче тзв. хитну меру у трајању од 48 сати.

– Мера забране приласка је вероватно донета у парничном поступку. Уколико је одређена од стране полицијских службеника у садејству са другим органима задуженим за спровођене Закона о спречавању насиља у породици, она је трајала месец дана са могућношћу да буде продужена. Уколико је донета у кривичном поступку, због извршења кривичног дела насиље у породици, она је могла трајати и дуже – објашњава адвокат Радиша Роскић. Да је Јанковић само пришао супрузи јутрос, то би га кршње аутоматски одвело у затвор на до 60 дана.

– Закон о спречавању насиља у породици није нимало наиван, али по мени алтернатива би била и да се повећају затворске казне, па и да свако убиство које је у вези са породичним односима буде окарактерисано као тешко убиство. Не знам колико је овај Закон о спречавању насиља у породици дао резултата. Управо је увођење доживотне казне последица изостанка ефеката Закона о спречавању насиља у породици – каже Симић. Како каже, убица мора да буде кажњен ефективном кривичном санкцијом.

– Овде имамо дело троструког убиства и доживотна казна би била адекватна, јер су последице толико тешке, и по жртве, и по само друштво. Једно друштво у коме се деси троструко убиство тражи и захтева одговор на такав облик противправног и друштвено-неприхватљивог понашања. С тим у вези, мере забране приласка нису ефикасно и адекватно средство да би се спровела превенција против овако тешких кривичних дела.

Д.Д.С, Телеграф

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.