Вучић са Србима са Косова: Знамо да су РОСУ у приправности, међународна заједница да СПРЕЧИ ХАПШЕЊЕ СРБА

0

Врло снажне и врло оштре мере смо припремили, гледаћемо да њима не угрозимо наше људе на Косову и Метохији. Са њима ћемо почети после састанка у Паризу, рекао је председник Србије Александар Вучић.

врло оштре мере
Фото: Димитрије Гол, Танјуг

Он је додао да „знамо да су (специјалне јединице косовске полиције) РОСУ у приправности и позвао међународну заједницу да „спречи намеру да хапсе Србе“.

Како је рекао, у Паризу неће бити никаквих разговора о Косову и његовом статусу, неће бити никаквог разговора док не укину таксе.

– Укините таксе, разговараћемо о чему хоћете, ако их не укинете, причаћемо о лепом и ружном времену. О дијалогу нема разговора док не почнете да поштујете норме међунардоног права, и то ће бити моја порука немачкој канцеларки и француском председнику – истакао је Вучић после састанка са политичким представницима Срба и најзначајнијих институција Србије на Косову и Метохији.

Како је казао, Србија је „спремила јаке мере против Приштине која је пре девет месеци увела таксе“, као и да ће оне на снагу ступити после састанка у Паризу који се одржава почетком јула.

– Гледаћемо да не погоде Србе на КиМ, зато су оне ограничене, али врло снажне и оштре. Нећемо ићи с њима док се не заврши састанак у Паризу – рекао је Вучић, који је казао да ће његов задатак у Паризу бити да упозна представнике Европе, Меркелову и Макрона, о одговору Србије после девет месеци антицивилизацијских такси, резолуције о такозваном геноциду, формирању војске, неспровођењу Бриселског споразума од стране Приштине.

Како је рекао, „они који су мислили да ће у Паризу бити неких разговора, греше.

врло оштре мере
Фото: Димитрије Гол, Танјуг

– Укините таксе и разговраћемо о чему хоћете. Ако не, причаћемо о лепом времену и добрим боксерима у Приштни, на пример. Нема дијалога док се не приведете познању права и док не почнете да поштујете норме међународног права. То ће бити моја порука Мерекловој и Макрону – навео је он, истакавши да „Албанци мисле да је њихов безобразлук и дрскост важнија од свега, и да мисле да се исплати да стварају нову реалност“.

Поручио је, иронично, да је одлучио да не буде непослушан, пошто је видео да му „у америчким извештајима прете“, као и да ће на још нешто „храбрији начин и отвореније да засутпа интересе нашег народа, али и да се борим против лудила Албанаца“.

Тешко Србима

– Тешко Србима док се избори у Приштини не заврше – рекао је Вучић, уз опаску да су Србија и Срби једина тема у Приштини, и да се „албански политичари утркују у томе ко више мрзи Србе, рачунајући на гласове бирача“.

Вучић је, одговарајући на питање какве сигнале шаље Приштина када Кадри Весељи (председник косовске скупштине) каже да се предомислио и да таксе треба да остану, а Рамуш Харадинај најављује сусрет са Меркеловом у Берлину и каже да ће добити визну либерализацију без повлачења такси, као и да ради на спречавању „Додик државе“?

– А замислите државу коју бисте могли да назовете Тачи-Харадинај држава. Знате ли неког ко хоће да живи у таквој држави, пошто стално вређају српске представнике? Што се тиче либерализације, спреман сам то одмах да потпишем – казао је он, истакавши да је по увођењу такси знао да ће оне дуго бити на снази.

врло оштре мере
Фото: Димитрије Гол, Танјуг

– Што се такси тиче, не морају да их склоне. Ја сам то негде и знао, и на почетку сам једини рекао да ће оне дуже да трају. Ми се сада, уз губитке које смо имали, прилагођавамо новим околностима. Наћи ћемо тржиште за своју робу и решићемо проблем, али ће се они суочити са многим проблемима – навео је председник Србије.

Како је рекао, „побише се између себе ко ће бити највећи антисрбин, да би добили гласове, јер су видели да је Харадинајева популарност тако скочила за 20 одсто“.

– Тешко Србима док се њихови избори не заврше, јер је једина њихова тема Србија и Срби, али не само Срби са КиМ, него и РС, који су постали омиљена тема. Не знају ништа друго него „Додик и РС“. Сви су они кандидати за Нобелову награду, не за политику, но за физику, хемију и књижевност за Аљбина Куртија. Један је наследник Ајнштајна, а други Њутна, Тачи и Харадинај. Ми смо сви будале, а они сви генији, а сада ће видети како будале умеју генијима да одговоре – истакао је он.

Честитке Српској листи

Он је рекао и да честита Српској листи што је успела да сачува интересе српског народа на Косову и Метохији.

– Оно што је данас важно, јесте да се сачувају људи. Морам да се бавим обичним проблемима, а не филозофским питањима – рекао је Вучић.

Како је навео, нада се да ће за Видовдан отворити регионални водовод, да ће бити отворено насеље Сунчана долина, као и хотел у Банској са свим садржајима.

– Договорили смо се да не буде више забране запошљавања у јавном сектору, али да то не угрози наш буџет. Добро смо се разумели, настављамо са политиком одговорности – истакао је он.

Говорећи о Сабору СПЦ на коме је био присутан, навео је да је јавности рекао све шта се десило, али да је онда отворио „Мишковићеве новине, Ђиласове новине“, па онда види и неке друге ствари. Зато ће, каже, у понедељак у Скупштини Србије говорити и о томе. Такође, одбацио је тврдње владике Григорија да је на том састанку „напао“ владику Теодосија.

– Ја сам се изненадио, мислио сам да то што се говори у Сабору остаје у четири зида. О састанку у Патријаршији најотвореније ћу говорити на седници парламента, цитирајући речи, будући да је било и стенограма – навео је он, истакавши да су „њих петорица водили хајку против мене“.

Како је казао, „не може један да води хајку против пет, него пет против једног“.

– Али драго ми је да сам ја један истином успео да уздрмам њих пет и да виде да није лако са неким коме је чиста савест и ко није ништа украо да да изађете на крај, ако је спреман да се бори за свој народ и праву истину – рекао је Вучић, и навео да зна да у политичким партијама, па и у СНС, постоје чланови који новинарима јављају нешто, да би их медији касније зашититили и напали њиове противнике у странци, али да није знао да се то догађа и у цркви.

„Глинени голуб“

Говорећи о седници парламента на којој ће бити речи о КиМ, Вучић је навео да ће на њој поднети извештај и начелно говорити о будућим потезима кад је реч о Косову, али да неће износити тактичке планове и противницима предочити следеће кораке.

– Ми играмо партију шаха, имамо даму и топа мање и судија је под њиховом контролом… И сад ми треба да изађемо и кажемо ста ћемо урадити у будућности. Да ли је могуће да неко паметан тражи да изнесемо наше кораке? – упитао је Вучић.

На питање новинарке ТВ Пинк, да „поједини новинари Блица, НИН-а пишу да немате ништа ново да кажете, односно да нећете имати ништа ново да кажете на тој седници, па можда тиме оправдавају недолазак опозиције на ту седницу 27. маја?“, Вучић је рекао да „председник ретко када долази у парламент да говори“, и истакао да је „опозиција тражила да то учиним, критиковали су ме што то не радим, говорили да ниподаштавам законодавно тело, а сада они не желе да присуствују“.

врло оштре мере
Скупштина Србије / Фото: Душан Миленковић, РАС Србија

– Не, него ћу да дођем у парламент к’о глинени голуб, да пуцате, а да се не браним. Они би хтели да будем саобраћајни знак, да ме чупају и ломатају. То вам је као кад велики боксери туку џак. Долазим у ринг да ме ударате, да покажете колики сам издајник и бедник, да ништа нисам урадио. То вам је прилика да ме згазите, али ви нећете – казао је председник Србије, и истакао да опозиција то неће урадити зато што не може, „јер знају да немају аргументе и знају где је истина“.

Како је упитао, „како можемо и како смемо сви да се правимо луди у овој земљи“?

– Подносим извештај људима шта је било, и говорићемо оно што би начелно били планови, али не можемо све потезе да откривамо. Ви наставите са увредама „бедниче“, „издајниче“… – истакао је Вучић, који је казао да уме да се брани и да ће наставити да се бори за истину.

На питање о томе што су појединци са севера Косова позивали да се на изборима који су одржани у недељу за председнике четири општине подржи кандидат једне албанске странке, тачније кандидаткиња Гонђа Чауши, он је рекао да су тиме гласали „директно за велику Албанију“.

– Када је реч о Гонђи Чауши, не знам о тој жени ништа, али је важно да је један од лидера „1 од 5 милиона“ Марко Јакшић рекао да би пре гласао за њу него за кандидата Српске листе. Изгледа да Срби нису били одушевљени понудом Гонђе Чауши за велику Албанију, па су гласали за Горана Ракића – навео је Вучић.

„Неће се дочепати севера“

Он је поручио градоначелницима четири општине на северу КиМ да раде свој посао, да не журе са евентуалним оставкама, и да ће прво „упознати“ Приштину са мерама које је држава припремила у одговор на њене досадашње потезе.

– Спремамо се да упознамо са нашим одлукама после Париза. Али, неће вам тако лаке наше одлуке бити. Знам ја да многи на Косову чекају наше фаталне грешке да би се дочепали севера. Мораће на други начин то да обаве. Код нас на југу се каже: „неће да може“ – истакао је Вучић.

врло оштре мере
Фото: Димитрије Гол, Танјуг

Такође, навео је да ће Србија и даље да ради на спречавању признања, и истакао да „ниједна земља годину дана није признала независност Косова“.

– Срећан сам што ми, овакве будале, успевамо да се носимо са таквим генијима, академицима и научницима, бар донекле – навео је он, алудирајући на албанске политичаре у Приштини, и додавши да „ћемо покушавати и даље“.

Седам закључака

После састанка са представницима Срба, директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић говорио је о закључцим овог скупа.

– Пре свега, Српска листа је на изборима остварила величанствену победу која је демонстрирала јединство српског народа, да је оно нераскидиво, и да су недељни избори јасна порука да је немогуће прекинути везу са Србијом. Други закључак је да ови избори значе да не сме бити „спавања на ловорикама“, нема филозофије, и таква порука је послата представницима Срба, да се од њих очекује да раде на унапређењу нашег народа – навео је он.

Трећи би, каже, била порука да су српски представнци дужни да се свакога дана боре за српске интересе, и да ће изабрани градоначелници на северу обављати своје дужности на северу, само до тачке док то не буде било бесмилено, када ће их напустити.

– Сви су сагласни са тим да нема даљих разговора са институцијама у Приштини, док не буде повлачења такси, као и да до завршетка састанка у Паризу пратимо пажљиво ситуацију. Ако ни до тада не буду повучене таксе, уводимо жестоке мере које смо припремили – навео је Ђурић.

Како каже, пошто је састанку присуствовао Вучић, који је и врховни командант оружаних снага Србије, пети закључак је да постоји спремност да се заштити српски народ у покушају нарушавања његове безбедности и опстанака.

– Изражена је нада да ће међународна мисија спроводити свој мандат како да до насилних сценарија никада не би дошло. Поновљена је искрена решеност Србје да на миран начин решава проблеме, али и челична одлучност да се спрски народ на КиМ заштити од сваке евенетуалне намере да га више не буде – навео је он.

Казао је и да је шести закључак је да ће бити убразана реализација плана председника Вучића за улагање и спровођење бројних пројеката у српске средине на КИМ: болнице, путеве, школе, привреду, и слично. Седми закључак су Срби са КиМ сами иницирали, а суштина је порука да се председник Србије добро борио за свој народ.

Ђурић је најавио да ће Српска листа у наредном периоду морати и шире да отвори своја врата, за све људе на КиМ, из различитих средина, можда и оне из прошлости са различитим ставовима, како би и у наредом периоду могло да се рачуна на консензуалну подршку.

Ракић: Победа српског јединства

После састанка, председник Српске листе Горан Ракић рекао је да су изабрани градоначелници спремни да напусте поново институције ако не буде разумевања Приштине, али и да ће се то десити на свим нивоима – од тужилаштава и судова, до просвете. Према његовим речима, победа Српске листе је победа српског јединства.

Навео је и да су избори на северу КиМ показали да није успео бојкот „на који су позивали из центра Београда поједини квазиполитичари или опозиција“.

врло оштре мере
Фото: Димитрије Гол, Танјуг

Позвао је међународну заједницу да уважи вољу народа и додао да од амбасадора и представника међународних организација није добио још ниједну честитку на томе што је читав процес протекао у миру.

Потпредседник Српске листе Далибор Јевтић, који долази из Штрпца на југу Космета, рекао је да је убедљива победа на изборима на северу и Србима јужно од Ибра дала додатну снагу.

Директор Здравственог центра у Косовској Митровици Милан Ивановић рекао је да је пропао покушај Приштине да интегрише северне општине Космета, као што је најављивао градоначелник Јужне Митровице Агим Бахтири.

– Срби су били јединствени, осетили опасност и на демократски и миран начин спречили угрожавање виталних интереса – рекао је Ивановић.

Он је додао да се ситуација на Косову погоршава и да све показује да нема замрзнутог конфликта.

– Зато смо и подржали напоре државе и председника да се ситуација на КиМ што пре реши на компромисан начин, јер ће сутра бити теже и горе за решавање ситуације – рекао је Ивановић.

Председник Србије разговарао је данас са Србима са КиМ након што су кандидати Српске листе убедљиво победили на изборима за градоначелнике четири српске општине на КиМ, а пре седнице Скупштине Србије о КиМ. Састанку у Палати Србија присуствовало је око 140 представника Срба.

Л. Гедошевић, Танјуг

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.