Помор пчела у Кикинди: Страдали ројеви у стотинама кошница

Масовни помор пчела регистрован је у четвртак у делу атара Кикинде, што је ојадило већи број пчелара наневши им велике губитке. До сада је 15 пчелара пријавило тоталну штету. Страдали су ројеви у стотинама кошница.

помор пчела
Фото: Дејан Марковић, Агроклуб

Масовни помор пчела регистрован је у четвртак у делу атара Кикинде, што је ојадило већи број пчелара наневши им велике губитке.

По речима председника удружења пчелара Кикинде Саше Чолака до сада је 15 пчелара пријавило тоталну штету у својим пчелињацима, а више стотина кошница остало је без пчела.

„Страхујемо да то неће бити коначан црни биланс. Тровање је забележено крај башаидског, новомилошевачког и иђошког пута, а надлежне службе обављају увиђај на Водицама. Алармирали смо полицију, тужилаштво, Градски Секретаријат за заштиту животне средине, пољопривреду и рурални развој, ветеринарску и санитарну инспекцију. Они ће узети узорке угинулих пчела на свим локацијама,“ рекао је Чолак, а преноси кикиндски портал www.градски.онлине.

Штета процењена на 700.000 евра 2015. године

До помора пчела долазило је и претходних година. Слична невоља пчеларе Кикинде је задесила 2015. године, преноси Дневник. Тада је, како подсећа Чолак страдало укупно 3.509 кошница, а материјална штета процењена је на чак 700.000 евра. Тада је до помора пчела дошло због третирања семена сунцокрета неадекватним хемијским препаратима.

Помора пчела, такође, било је прошле и претпрошле године, али према мишљењу Чолака, до овог масовног тровања дошло је највероватније након третирања пшенице инсектицидом и фунгицидом.

„Брука и срамота. Општи помор пчела. Неко је очигледно за пчеле направио смртоносан коктел. Увиђај је у току. Тражимо сумњиве парцеле и прибојавамо се да ће штета бити још већа, јер неке колеге још нису обишле своје пчелињаке,“ рекао је Чолак.

У априлу више од 100 случајева помора пчела

Подсећамо у априлу месецу у Србији је примећено више од 100 случајева помора пчела, на пчелињацима који броје од 30 до 150 кошница. То су подаци Удружења „Сачувајмо пчеле“. Средином априла из села Прилике код Ивањице пчелару Аци Вујовић потпуно је отрован пчелињак у Мрчајевцима са 96 пчелињих друштава.

Сачувајмо пчеле: У последње две недеље више од 100 случајева помора пчела

У последњих десет година по информацијама са којима располаже Удружење „Сачувајмо пчеле“ у Србији је повећан број случајева помора пчела. Прва појава масовног тровања на пољима у Војводини забележена је 2009. године. У том Удружењу напомињу да нам медоносна пчела читаву деценију указује на ситуацију прекомерне и неправилне употребе пестицида, јер њено тровање на нашим пољима и у нашим воћњацима управо толико и траје. Разлика је била искључиво у локалитету дешавања као и интензитету потрованих пчелињих друштава.

Агроклуб