Да ли знате ко је освојио први Гренд слем за Југославију? Ову легенду су сви заборавили

Године 1988. престала је са активним играњем тениса. Активно је играла тенис петнаест година.

мима јаушовец
Фото: Youtube/Printscreen

Многи је данас не памте, а донела је Југославији Гренд слем титулу. Тада 21-годишња Мима Јаушовец освојила је Ролан Гарос 1977. године и утабала стазе будућим тенисерима са ових простора.

Играла је у време када тенис на овим просторима није био толико популаран као данас, Када се бели спорт играо дрвеним рекетима и трасирала је пут будућим звездама тениса из наше земље, најпре Слободану Боби Живојиновићу и Моники Селеш, све до Новака, Ане, Јелене, Јанка, Виктора, који су у овом веку жарили светским тенисом.

Рођена је 20. јуна 1956. године у Марибору где је завршила основну школу. У периоду између 1976. и 1988. била је најуспешнија југословенска тенисерка.

Године 1988. престала је са активним играњем тениса. Активно је играла тенис петнаест година.

Једина је словеначка тенисерка која је освојила неки од Гренд слем турнира, а уз Монику Селеш је једина тенисерка која је освојила Гренд слем титулу за Југославију.

У финалу тог Ролан Гароса одиграног 1977. године савладала је Румунку Флоренцу Михај са 2:0 у сетовима и можда навела неке нове нараштаје да се баве тенисом.

Србија, од самосталности, је у врху по освојеним Гренд слем трофејима. Наравно, све због Новака Ђоковића који је пре неколико дана дошао до свог 22. највећег наслова у свету тениса.

Уз њега, бројку је појачала Ана Ивановић са титулом на Ролан Гаросу, па се наша земља налази на деветој позицији вечне листе.

Телеграф