Обратите пажњу: Ако видите процеп унутар лубенице, ОДМАХ ЈЕ БАЦИТЕ!

У јеку је сезона лубеница, а једно ново откриће баца сенку на уживање у овом предивном поврћу за које се углавном верује да је воће.

лубенице
Фото: Илустрација

Осим што ће угасити жеђ, лубеница је одлична намирница за мршављење јер брзо заситити, а притом нема превише калорија. Има и благи диуретички учинак, па није ни чудо што је многи препоручују. Али нису све лубенице добре за здравље, штавише, неке могу бити јако опасне.

Вероватно сте већ налетели на лубеницу која има пукотине у унутрашњости. Постоје два разлога зашто се то догађа, а један од њих је тај да је лубеница касно убрана због чега се „смањио“ њен садржај. Та лубеница је превише сазрела и управо је то „врста“ коју многи обожавају јер има више шећера.

Међутим, недавни случај који се догодио у Кини где су пољопривредници претерали с пестицидима и проузроковали масовно пуцање лубеница, скренуо је пажњу света на пукотине у њеној унутрашњости које су резултат деловања пестицида који убрзавају сазревање.

Тај тип пестицида, осим што убрзава раст, ствара пукотине и „прашкасту“ текстуру лубенице и оно најгоре, може да има бројне негативне последице за здравље. Тестирања на животињама које су биле изложене пестицидима путем хране показала су повећан број тумора и уролошких проблема.

Како доскочити овом проблему? Једини начин јесте да имате поверења у онога ко лубеницу продаје…

Лубеница за пет дана скида пет килограма

лубенице

Овај режим исхране идеалан је кад на брзину хоћете да дотерате линију.

Права летња дијета која може да помогне да смршате веома брзо, обавезно укључује лубеницу. Ово поврће се састоји из 90 одсто воде и може се рећи да је више „пијете“, него што је једете. Ипак, захваљујући великој количини влакана, може брзо да засити, што је чини идеалном, нискокалоричном намирницом.

Око 100 грама лубенице садржи 30 калорија. Влакна испуњавају место у цревима баш као и течност, а то смањује апетит. Важна предност лубенице је и чињеница да једући је, уносите довољно воде у организам, што помаже у процесу избацивања токсина, регулисању нивоа натријума у телу и избацивању вишка воде из организма.

Уколико сте „у стисци“ са временом пред одлазак на море, а не треба вам много до савршене линије, лубеница дијета је режим исхране којим ћете постићи брзе резултате. Краткорочна дијета са лубеницомтраје пет дана и омогућава да за то време скинете толико килограма.

Први дан

Доручак: кришка лубенице и шоља кафе или чаја

Ручак: 150 г говедине уз 150 г куваног пиринча, кришка лубенице

Вечера: 60 г сира, кришка хлеба и кришка лубенице

Други дан

Доручак: парче тост-хлеба, шоља кафе или чаја и кришка лубенице

Ручак: 100 г пилетине без кожице, парче хлеба и кришка лубенице

Вечера: 100 г рибе на роштиљу, 100 г куваног пиринча и две кришке лубенице.

Трећи дан

Доручак: комад тост-хлеба, шоља кафе и кришка лубенице

Ручак: 50 г пасте са парадајз сосом и три кришке лубенице

Вечера: салата од свежег поврћа и лубеница – колико год можете да поједете

Четврти дан

Доручак: две кришке лубенице

Ручак: супа од броколија или другог поврћа, парче хлеба и две кришке лубенице

Вечера: три печена кромпира средње величине и две кришке лубенице

Пети дан

Доручак: три кришке лубенице

Ручак: 150 г говеђег меса и неограничена количина лубенице

Вечера: парче интегралног хлеба, 60 г сира и три кришке лубенице