Вучић би да Путин уведе Србију у НАТО – Ево који је мотив пребијања Руса на Косову

Др Стеван Гајић, научни сарадник Института за европске студије и предавач на Московском државном институту међународних односа (МГИМО), у краћем разговору прокоментарисао је  за Телеканал Цариград хапшење руског држављанина на Косову. По његовом мишљењу, Србија и у овој ситуацији следи своје интересе.

др стеван гајић
Фото: globallookpress.com

Гајић сматра да Вучићу није потребна права подршка за Србију. Шеф српске државе од руског председника Владимира Путина захтева,  у ствари,  подршку за план разграничења Србије и Косова.

„Другим речима, Вучић тражи од Путина да поступа директно против руских интереса. Такозвано разграничење између Срба и Албанаца довело би до интегрисања Косова у Албанију, самим тим и у НАТО, после чега би, природно, Србија такође приступила НАТО-у. То значи да Вучић од Путина тражи подршку за улазак целог Балкана у  НАТО. То је просто апсурдно, али је тако“, објаснио је Гајић.

Аналитичар је уверен да тај план није Вучићев, него да је идеја о разграничењу заједничка стратегија председника непризнате републике Косово Хашима Тачија, Тонија Блера и Александра Сороша, сина Џорџа Сороша.

„Поред њих, за то се залажу и енглески лобисти попут бившег дипломате Тимотија Леса, такође бившег дипломате Роберта Купера и још неких“, прецизира Гајић.

Према његовим речима, тај план је неповољан не само за Русију, но и за Немачку, која се боји промена граница на Балкану.

„Они само желе да Србија у потпуности призна Косово. И Вучић сада покушава да убеди српску јавност да није издајник, да Косово мора да буде признато, да је то реалност. Он не каже „признати“, него „наћи компромис“ у коме би Србија практично потуно одустала од својих позиција и капитулирала.

Тиме он вероватно тражи даљу подршку Запада. Али та подршка подразумева само један пут – улазак у НАТО“, истиче аналитичар.

Чисто хипотетички, ако дође до тога биће предат читав Балкан и оствариће се давнашњи сан пољског генерала Пилсудског о Федерацији Међуморје – чиме би Русија била одсечена од Европе, од Балтичког до Средоземног и Црног мора.

др стеван гајић
Др Стеван Гајић / Фото: ИЕС

„Наравно, Русија треба да прозре ову игру и остане чврсто на позицијама међународног права и Резолуције 1244 Савета безбедности УН, као и да настави да подржава Устав Србије. Вучић је већ показао да није у стању да примењује и поштује Устав над којим је положио заклетву када је ступио на дужност председника Србије. Зато је једини часни излаз из ове ситуације, што он наравно неће учинити – неопозива оставка“, закључио је Гајић.

Царьград

С руског Зорана Миљевић