ТАТА, И ЈА БИХ ОВО РАДИО! Само Берчек је могао да глуми МИШКА? Не, улога је прво понуђена другом глумцу, али је ОДБИО!

Култни филм „Ко то тамо пева“ је ремек-дело српске и светске кинематографије. Овај филм режисера Слободана Шијана премијерно је приказан 1980. године, а главне улоге маестрално тумаче Павле Вуисић, Александар Берчек, Данило Бата Стојковић, Драган Николић…

ко то тамо пева
Фото: Youtube printscreen

Занимљиво је да је улогу деде Алексе Симића требало да игра Мија Алексић, али је он у последњем часу одустао, под објашњењем да има здравствене проблеме. Ни у то време трач рубрике нису мировале, па се по кулоарима шушкало да је Мији тадашња жена са којом се забављао забранила да игра у филму. Наводно, с обзиром на то да је била доста млађа од њега, није желела да велики Мија игра старца. Ипак, ми ћемо прихватити званичну верзију, уз дужно поштовање према глумачком великану Мији Алексићу. Како год, Алексу је на крају одлично одиграо други маестро, Миливоје Мића Томић.

Такође, постоји и теорија о томе шта представља мистериозна старица која седи у ћошку аутобуса, поред прасића. Сценариста Душан Ковачевић је рекао да је она метафора смрти, која све време вреба путнике аутобуса фирме „Крстић“. Као што је познато, аутобус стиже у Београд 6. априла 1941. године, и сви у аутобусу гину под немачким бомбама.

ко то тамо пева
Ко то тамо пева / Фото: Youtube printscreen

С друге стране, режисер Шијан је имао знатно једноставније објашњење – баку су срели успут, на снимању, и понудили јој улогу статисте, што је она прихватила. А разлог зашто се не види у свакој сцени? Шијан је рекао да је то због лошег осветљења, са којим су кубурили током целог снимања.

Невероватно је замислити да било ко други игра Мишка уместо Александра Берчека, али улога је првобитно била понуђена Богдану Диклићу. Он није могао да је прихвати због обавеза у позоришту, па је Берчек сео за волан легендарног аутобуса, а остало је историја.

ко то тамо пева
Богдан Диклић / Фото: Промо

Када је снимана сцена у којој путници оптужују музичаре да су лопови, Бата Стојковић је ошамарио дечака (глумио га је Ненад Костић) јаче него што је овај очекивао, те је малиша побегао из аутобуса и отрчао све до Панчева. Када су га коначно пронашли, Бата му је купио велику бомбоњеру.

Србија данас

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.