„Шетња шумом за две особе“: БОРАВАК У ПРИРОДИ СЕ НАПЛАЋУЈЕ

Да ли сте знали да је Надзорни одбор Јавног предузећа „Национални парк Фрушка гора“, на седници одржаној 26. фебруара 2019. године, донео је одлуку о накнадама за коришћење заштићеног подручја Националног парка.

национални парк фрушка гора
Илустрација / Фото: Опуштено.рс

Одлука је ступила на снагу после објављивања у Службеном гласнику Републике Србије (06. марта). Грађани су о овоме могли сазнати једино ако су претраживали званичну интернет страницу НПФГ (у оквиру одељка „документи“) или читали Службени гласник, или…. (ако сте ви о овоме сазнали преко неких других извора, наведите у коментару).

Наши пријатељи планинари су нам недавно пријавили да им је наплаћена такса од 300 дин за аутомобил и још 200 дин за „шетњу шумом за две особе“. Приликом наплате нису добили фискални рачун, при чему је прекршен Закон о фискалним касама (члан 3). Због тога смо се бацили у истраживање, и дошли до овог ценовника накнада на званичном сајту Јавног предузећа Национални парк Фрушка гора.

Фрушка гора
Фото: Саша Мудринић

Дакле, када су у питању таксе за моторна возила, у ценовнику су наведене четири категорије возила и две врсте улазница: „пролаз кроз НП, дневно до 1х“ и „дневна улазница“. Нашим пријатељима није понуђена улазница „за пролаз“ по цени од 100 дин, него су аутоматски добили дневну улазницу од 300 дин. Ценовник се односи на „заштићено подручје“, притом нигде није дефинисано на које области НП се то односи: да ли на целу територију НПФГ, или подручја у I/II степену заштите… На терену се наплата углавном врши на Змајевцу и Иришком венцу, по принципу „лутрије“. Списак накнада смо детаљно прочитали (што саветујемо и вама), а из ценовника издвајамо ставке које се тичу нашег деловања (с обзиром да организујемо бесплатне шетње, и велики смо љубитељи фотографије):

▪️ посета шуми / пећинама / видиковцима за групу до 10 људи је – 250 дин по особи, док за групу преко 10 посетилаца је  – 150 дин по особи
▪️ фотографисање и звучно снимање је – 2.000 дин дневно
▪️ организовани пикник – 25.000 дин дневно

 

Када на папир ставимо организовање ФРУ авантуре, добије се дивна рачуница… тако да очекујте следећу позивницу тек када постанемо шумски Рокфелери.

„Боравак у природи“ је изгледа нова рова капиталистичког друштва. Навали народе, још мало па нестало!

ФБ страница Green Adventure Fruška gora