(ВИДЕО) Први рафал немачких војника после Другог светског рата: У Славка и Жарка сасули 220 хитаца

Жарко Андријевић из Призрена, портир у „Косово-вину“ и Славко Веселиновић, избеглица из Босне, радник локалне електродистрибуције, тог  13. јуна 1999. године само покушали да побегну из града којим су харали терористи УЧК и немачки Кфор.

жарко андријевић
Фото: Printscreen

Призрен – Од језивог злочина Кфора у Призрену протекло је двадесет година, а да све до пре десет година нико није установио ко су била двојица Срба које су немачки војници изрешетали у центру града. Тада је откривено да се ради о Жарку Андријевићу из Призрена, портиру у „Косово-вину“ и Славку Веселиновићу Босанцу, избеглици из Босне, раднику електродистрибуције у Призрену.

Истовремено је РТС, поводом десетогодишњице почетка бомбардовања СРЈ, објавио стравичан снимак убиства двојице Срба који су жутом „ладом“ покушали да напусте несигурни Призрен.

жарко андријевић
Изрешетена „лада“ у којој су двојица Срба / Фото: Printscreen

Игор Шаљењевић, сниматељ једне стране телевизије, камером је забележио све што се дешавало у јутарњим сатима тог 13. јуна 1999. године у центру града.

Немачко демонстрирање силе другог дана присуства на Косову и Метохији, јасно је показало на чијој су страни и да малобројни преостали Срби у Призрену неће бити заштићени као ни они који покушавају да оду из града под притиском албанских терориста. Тих дана јуна 1999. године, Срби су у Призрену буквално били под двоструком окупацијом – терориста из УЧК и немачког Кфора.

Орден за злочин

Случај убиства Андријевића и Веселиновића је судски процесуиран у немачком граду Кобленцу, одакле је потпоручник Давид Ферк. Међутим, оптужница за убиство је пала у воду јер су судије дошле до закључка да су немачки војници пуцали у самоодбрани. Одмах после тог судског процеса немачки министар одбране Рудолф Шарпинг одликовао је Давида Ферка златним орденом крста части Бундесвера за беспрекорно испуњење војничке дужности. На суђењу у Кобленцу Давид Ферк је казао: „Нисам убио зато што сам хтео, већ зато што сам морао – и погодио право у мету„.

Бежећи улицом крај поште у центру Призрена, двојица Срба су се аутом приближавала транспортерима немачког Кфора. Ту су у групама били и Албанци из редова УЧК који су славили долазак Кфора у Призрен. Немачки војници су проценили да Жарко Андријевић и Славко Веселиновић представљају опасност па су испалили хитац упозорења у ваздух. На снимку се јасно види да су се избезумљени Срби зауставили, а онда аутом кренули у рикверц.

У том моменту немачки потпоручник Давид Ферк, први пут после Другог светског рата ван Немачке наређује: „Отвори ватру на непријатеља!“. После тога, немачки војници испаљују равно 220 хитаца у Андријевића и Веселиновића, како је званично записано на суду у немачком граду Кобленцу. Славко Веселиновић Босанац који је био за воланом, усмрћен је на месту док се Жарко Андријевић још неколико минута борио за живот поред аута у локви крви која се сливала према немачким војницима.

Радник међународне организације „World Vision“, који је помогао смртно рањеном Андријевићу, казао је да су последње Жаркове речи биле: „Ја сам Србин, ја морам да умрем“. Још док је био рањен у ауту, Жарко је последњим атомима снаге проговорио, што се јасно чује на снимку Шаљењевића: „Не снимај ме, водите ме у болницу“.

Немачки публициста и стручњак за Балкан Јирген Елзесер тих дана био је на Косову и Метохији и добро му је познат случај убиства двојице Срба у Призрену. Он је у књизи „Ратни злочини – бестидне лажи и жртве НАТО у косовском сукобу“ описао атмосферу терора над Србима. Он је забележио да двојица Срба убијених у Призрену нису били никаква опасност, а да су код себе имали оружје само за самоодбрану јер су знали шта их чека ако их Шиптари ухвате живе.

 

4 Коментари

  1. Kada je neko u krvi nacifašista to ostaje i u genima, a tim zločincima se Beograd klanja i puzi ka njima, zbog njih i njihove majke nacije kojoj je dao obećanje je spreman da zlotvorima za nagradu da državu u srcu Srbije koje su teško ranili.

  2. Vozilo na snimku je Polski Fiat 125p, Poljske fabrike putničkih automobila (FSO), a ne „Lada“. Mala ispravka, da potresna istina ne bih ničim bila okrnjena..

Comments are closed.