ЧОВЕК КОЈИ ЈЕ РАЗВЕО СРБИЈУ И ЦРНУ ГОРУ Звали су га „тихи Американац“, а има ТАЈНУ ВЕЗУ са Путином, Милом Ђукановићем и ратом у Украјини

У јеку изборне кампање за председника САД 2016. године, једно име посебно је привлачило пажњу јавности. Тада човек из сенке, сива еминенција иза Трамповог вртоглавог политичког успона, а данас већ добро познато име – Пол Манафорт, у међувремену је од врсног стратега и политичког консултанта доспео иза решетака због завера против америчке државе и лажног сведочења, као један од главних актера у случају мешања Руса у америчке изборе 2016.

пол манафорт
Фото: ALEXEI DRUZHININ, SHUTTESTOCK, SHAWN THEW, IGOR KUPLJENIK, AP/ EFREM LUKATSKY, ALEXEI ALEXANDROV / RINGIER

Па ипак, на дугачкој листи његових ангажмана широм света, нама је посебно занимљив један детаљ – Пол Манафорт један је од главних „адвоката“ у бракоразводној парници Србије и Црне Горе, односно човек који је, такође из сенке, кумовао распаду заједнице који се догодио 21. маја, пре 16 година када су Црногорци на референдуму изгласали отцепљење од Србије.

Манафорт је важио за једног од најважнијих и уједно брутално ефикасних политичких оперативаца у последњих 40 година. Заправо, он је револуционар науке лобирања и спиновања. Његов печат био је, између осталих, присутан у кампањама Џералда Форда, Виктора Јануковича, проруског председника Украјине који је свргнут у револуцији 2014, (а који се сматра и једним од главних криваца за данашње стање у Украјини), афричких диктатора, те Мила Ђукановића…

Ђукановић, Дерипаска и Манафорт у „служби демократије“

Када је црногорски премијер Мило Ђукановић почео да припрема отцепљење од Србије, један од кључних људи које је унајмио за тај задатак био је управо Манафорт, открио је пре неколико година Френклин Фоер, један од уредника америчког магазина Слејт и писац књиге „Мрачне тајне Силицијумске долине„.

У очима света, отцепљење Црне Горе представљено је као „племенита ствар“, толико да ју је сенатор Џон Мекејн, некадашњи републикански кандидат за председника САД, назвао „највећим европским пројектом демократије још од краја Хладног рата“.

пол манафорт
Пол Манафорт / Фото: Профимедиа

Фоер тврди, међутим, да је Ђукановићева кампања била све само не чедна и неупрљана како ју је Мекејн представио. Иза иницијативе за независност стајао је добро познати пребогати руски тајкун Олег Дерипаска. Неколико месеци раније практично је купио читаву црногорску индустрију алуминијума, а пикирао је и остале гране црногорске економије.

Знајући како је Владимир Путин постројио руске олигархе, намеће се закључак да читава акција није могла да прође без његовог знања, истиче Фоер. А када је Дерипаска тражио човека који ће његову визију претворити у дело, унајмио је Манафорта, чије је умеће обмањивања јавног мнења прерасло у уметност.

– Дерипаска је желео контролу над индустријом у Црној Гори. Кремљ је хтео утицај на Медитерану. Имајући у виду Манафортове претходне успехе у Украјини, где је практично изградио култ Виктора Јануковича и од човека који је лежао три године у затвору због оружане пљачке направио председника земље, било је јасно да је он права особа за тај посао – кажу новинари магазина Нејшн Марк Ејмс и Ари Берман, који су истраживали Манафортову улогу у политичком успону Виктора Јануковича.

За добро одрађен посао Манафорт је од Дерипаске наводно добио милионски чек и стан у луксузној Трамп кули, која је власништво човека чијом кампањом је тада управљао и који је дакако заслужан за Трампов тријумф иако је кампању водио свега два месеца.

Отворио врата Украјине Путину

Манафорт је био главни спин-мастор Виктора Јануковича, свргнутог председника Украјине због којег је и избила крвава Мајданска револуција 2014. године. Успео је да од њега направи јаку политичку фигуру, која је у очима већине грађана „симболизовала стабилност“, и успут оцрни наранџасту револуцију, која је хтела да приклони Украјину Западу. Мекејн је због тога чак позвао Манафорта и рекао му да престане са помагањем Јануковичу, јер се то „крши са интересима америчке спољне политике у том делу Европе“.

Јасно, САД су желе контролу над земљом која се граничи са Русијом. Манафорт га је глатко одбио. Било је то 2006. године, а Мекејн је већ започео председничку кампању у којој је касније поражен од Обаме. Манафорт је у Украјини провео скоро седам година и толико се зближио са Јануковичем да су једном недељно играли тенис у његовој луксузној вили Межихирија. За то време помогао је у потпуном преобликовању украјинске политике и отворио врата земље Путиновом утицају.

После свргавања Јануковича на Евромајдану 2014, одржан је референдум на Криму који се припојио Русији, а области Доњецк и Луганск једнострано су прогласиле независност од Украјине. Рат који се од тада водио у Донбасу прерастао је у војну интервенцију коју Русија данас спроводи у Украјини.

пол манафорт
Виктор Јанукович и Владимир Путин / Фото: Профимедиа

Трампов кец из рукава

Доналд Трамп је упознао Пола Манафорта још давних 70-их година преко заједничког пријатеља.

Манафорт се умешао у кампању контроверзног републиканца почетком 2016, а недуго затим је Трампова реторика почела да бива блажа, а испади и скандали су се проредили.

– Ако мислите да Пол Манафорт не може да уведе Доналда Трампа у Белу кућу, онда не познајете Пола Манфорта – закључио је Фоер тада и био је у праву.

На новембарским изборима 2016, на изненађење целог света, Доналд Трамп победио је Хилари Клинтон у једној од најпрљавијих председничких кампања у историји Сједињених Држава.

Где је данас?

Пол Манафорт осуђен је почетком 2019. на 47 месеци затвора због пореских и финансијских превара откривених током истраге специјалног истражитеља Роберта Малера о наводном мешању Русије у америчке председничке изборе 2016. године. Неколико дана касније осуђен је на додатна 43 месеца.

Истрага Роберта Малера довела је до подизања оптужница против Манафорта и Рика Гејтса због прања новца и других кривичних дела повезаних са проруским политичарем из Украјине.

Манафорт је оптуживан по више тачака оптужнице за утају пореза и банковне малверзације, као и за заверу, прање новца, давање лажних исказа, као и због тога што се није пријавио као агент страног актера.

У јуну 2018. године, против Манафорта су поднете додатне оптужбе за ометање правде и малтретирање сведока до којих је наводно дошло док је био у кућном притвору и одређен му је затвор.

ппол манафорт
Пол Манафорт / Фото: Профимедиа

Сенатски комитет за обавештајне послове који су контролисали републиканци закључио је у августу 2020. да су Манафортове везе са појединцима повезаним са руским обавештајним службама, док је он био шеф Трампове кампање, „представљале озбиљну контраобавештајну претњу“ стварајући могућности „руским обавештајним службама да врше утицај и добијају поверљиве информације“.

Дана 13. маја 2020. Манафорт је поново пуштен у кућни притвор због претње од инфекције КОВИД-19. Као једну од својих последњих полтичких заоставштина, 23. децембра 2020, Доналд Трамп помиловао је Манафорта.

Ипак, крајем прошлог месеца ове године, Министарство правде тужило је Пола Манафорта за казну од скоро 3 милиона долара у вези са његовим наводним неподношењем извештаја о откривању више од 20 банковних рачуна које је контролисао у страним земљама, укључујући Кипар, Уједињено Краљевство и Сент Винсент и Гренадини.

Манафорт је почетком априла 2022. за Политико рекао да планира да се ускоро врати на посао радећи оно што је назвао „општи пословни консалтинг“.

В Филиповић / М.П, Блиц