Марковић: Нећемо уређивати ко ће ићи у цркве, али оне припадају држави

0

Црногорски премијер Душко Марковић изјавио је да се неће уређивати ко ће и када ићи у цркве и манастире, али да нико не може оспоравати да оне припадају народу, односно држави Црној Гори.

душко марковић
Фото: АФП

Он је на општинској конференцији Демократске партије социјалиста у Колашину рекао да је Црна Гора од Венецијанске комисије Савета Европе, кроз мишљење о предлогу закона о томе, добила „потврду слободе, незвисности и демократског потенцијала“.

„Држави је Уставом дато право да уређује сва друштвена питања – не на нечију штету, него у интересу сваког грађанина и његових права и слобода. Тако ће бити и са овим законом. Ми нећемо уређивати ко ће и када ићи у цркве и манастире, али оне припадају народу, односно држави Црној Гори, и то нико не може оспоравати“, поручио је Марковић.

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да би и Србија и Црна Гора требало да покушају да смире међусобну напетост.

Вучић је новинарима у Минску рекао да се у Црној Гори „води кампања против Србије и Срба“, а у Србији „обрнута кампања“, те да би волео када би било могуће да „стану и једни и други“.

Он је рекао и да ће мишљење о ставу Венецијанске комисије о црногорском Предлогу закона о слободи вероисповести изнети када тај став буде објављен.

Венецијанска комисија је на пленарној седници у Венецији, како је објавила црногорска влада, усвојила позитивно мишљење на Предлог закона о слободи вероисповести или уверења и правном положају верских заједница, констатујући да предложени законски текст „доноси значајне позитивне промене постојећег застарелог законодавства“.

С друге стране, Митрополија црногорско-приморска СПЦ је оценила да је саопштење Владе „обичан спин“ и да кључна одредба која се односи на имовину није добила позитивно мишљење Венецијанске комисије.

Предлог закона о слободи вероисповести који је усвојила црногорска влада предвиђа да све верске заједнице, међу којима је и Српска православна црква, морају доказати да су пре 1918. биле власнице црквене имовине, иначе ће им бити одузета.

Венецијанска комисија ће мишљење о том пропису објавити тек у понедељак, 24. јуна, на свом сајту.

Бета

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.