Пропаст протеста у Србији или Шетам целога живота због разних идиота! (ВИДЕО)

Протеклу седмицу су обележили необични протести. Не, они суботњи на које смо навикнути још од децембра, но протести малих матураната због „проваљених” тестова из математике.

необични протести

И како то воли да каже председник Србије, хвалећи се успесима своје власти, први пут у новијој историји на улице су изашли основци – мали матуранти. Министар Младен Шарчевић је признао да су тестови “процурели”, али је додао да не осећа одговорност  и да нема разлога да поднесе оставку. Афера „мала матура“ понавља се други пут у последњих шест година. Први случај је био 2013. у доба када је Жарко Обрадовић био министар просвете. Обрадовић је после два месеца поднео оставку. Иако је тврдио да то није због афере са завршни тестовима свима је било јасно да је директан повод за његово повлачење тај догађај.

Протесте матураната за политичке игре искористили су и власт и опозиција. Опозиција их је укаљала подржавши их, а власт изјавама да их је опозиција подржала и оптужила матуранте, да им иза захтева да се укине мала матура и да упишу жељену школу на основу бодова, стоје појединци из опозиције. Чак се и председник умешао и упоредио завршни испит са изласком на изборе. Основци су завршни тест радили. Резервни. И урадили. И свако ће се, на крају, негде уписати, али малу матуру пали су велики – министар просвете пре свих, а онда и председник државе. Посланик СНС Владимир Ђукановић казао је да иза протеста стоји опозиција и да је син кума Драгана Ђиласа био вођа протеста. Међутим, већина матураната, када их анкетирате, не зна ни којој странци припадају Ђилас и Вучић. Многи мисле да су у истој партији.

необични протести
Владимир Ђукановић

А у земљи чуда од протеста до протеста – до потпуне пропасти свих протеста. Kако рече један од најупорнијих шетача на суботњем протесту, на коме је било тек око хиљаду људи од оних десетина хиљада који су излазили на улице у сред циче зиме када су протести почели: „Шетам пола живота против разних идиота“.

И тако док некима живот пролази у протестним шетњама, Марко Ђурић, шеф канцеларије за Kосово, тајно преговара са Албанцима, што се у Србији сазнаје из албанских медија.Председник рече да је то био део стратегије. Kоје, какве и чије стратегије, нико да пита.

Председник наставља да доминира у недостатку праве опозиције која и сама шета на пропалим протестима од Београда до Kрагујевца. Део опозције; Савез за Србију, који је себе наметнуо као једину алтернативу Вучићу, показао је крахом шестомесечних протеста да му баш и није нека опозиција. Да поред њих може мирно да спава. (Не)чињењем довели су до тога да и оно последње што је народ имао – нада , нестане и умре. Исцрпљена је енергија, а после оног априлског дана, који су најваљивали као дан Д, протести су почели да се осипају. И на крају су се потпуно осули. Шта је лидерима опозиције на памети после великог разочарања грађана – вероватно не знају ни они сами.

необични протести
Главни Вучићев преговарач о Косову Марко Ђурић

Али зато председник Вучић зна да одглуми опозицију у сопственим редовима критикујући своје функционере за скупа летовања и да само кукају. Тако је на главном одбору лупио пацку Зорану Бабићу, али и колегиницама са скупим Валентино и Шанел торбицама. А онда је испрозивао и министра омладине и спорта Вању Удовичића да само кука и да не би могло да се каже да је Србин. Вања је аминовао све председнику. Разумљиво је када му све што каже аминују разни Бабићи за које нико није чуо пре доласка Вучића на власт. Али када све то трпи и аминује један бивши златни спортиста који је Србији донео више медаља него што ће председник икада добити одликовања, то онда озбиљно забрињава.

необични протести

И када смо код министра спорта и бившег ватерполисте преображеног у министра без интегритета и дигнитета, најбоља вест ове седмице је – српски ватерполисти освојили су Светску лигу победом над Хрватском и пласирали се на Олимпијске игре у Токију 2020.

Да нам је све као ватерполо где би нам био крај.

Погледајте видео аутора Оливере Миливојчевић: