Сензационално откриће: Древна палата постала доступна захваљујући терористима!

Кад не пљачка археолошке локалитете, Исламска држава (ИД) их уништава, али најчешће ради и једно и друго. Ова терористичка група уништила је много археолошког блага, укључујући Балшаминов храм у Палмири (Сирија) и палату Ашурнасирпала II у Нимруду (Ирак).

исис рушевине
Фото: @CapaMag/Твитер

Године 2014, после инвазије на северне територије Ирака, терористичка организација ИД је порушила храм Наби Јунус у Мосулу, место где се веровало да је сахрањен библијски пророк Јона (или Јунус, како пише у Курану), који је, по предању, три ноћи боравио у утроби кита.

Археолози су пре неки дан дошли до изненађујућег открића испод рушевина храма. Како сазнаје британски Телеграф, нетакнута древна палата која се налази испод храма, постала је доступна захваљујући тунелима које је ископала ИД. Ирачки археолог Лајла Салих је у тунелу открила мермерну плочу на којој је клинастим писмом исписан текст посвећен краљу Асархадону, владару Асирског царства. Ово значи да је артефакт стар скоро 2.700 година.

На свом врхунцу, од 9. до 7. века пре Христа, Асирско царство се простирало од данашњег Египта, до јужне Турске. Изградња палате почела је за време владавине Санхериба (681-660 пре Христа). Простор око објекта делимично је ископан 1852. и поново током педесетих година прошлог века, али је палата до сада остала неоткривена. Поред плоче са клинастим писмом, археолози су на овом локалитету пронашли и скулптуру полубогиње. Исламска држава је ове тунеле ископала због пљачкања и вероватно су покрали на стотине предмета од керамике пре него што су их ирачке трупе протерале.

Уз подршку међународних организација, као што је Британски институт за проучавање Ирака, локални археолози журе да ископају и документују палату, пре него што се непоуздани тунели уруше и поново је затрпају.

Ексклузивно: Једно од најважнијих археолошких открића свих времена у Египту

Хронограф