Јоксимовић о трошењу: Како ће бити потрошено 179 милиона евра нове бесповратне помоћи Европске Уније

Највећи део од 179 милиона евра бесповратне помоћи Брисела опредељено је за екологију, туризам и најугроженије, каже за РТС министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић. Истиче да је за 15 година из различитих извора ЕУ у Србију ушло око три милијарде евра и додаје како Србија на прави начин користи фондове ЕУ.

179 милиона евра
Фото: Илустрација

Србија је у четвртак отворила поглавље 9, које се односи на финансијски систем — крвоток сваке државе. Истовремено, комесар за приступне преговоре Јоханес Хан и министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић потписали су уговор о претприступној помоћи Србији – пакет је вредан 179 милиона евра.

Гостујући у Јутарњем дневнику, министарка Јоксимовић је рекла да је највећи део тог новца опредељено је за екологију, туризам и најугроженије.

„Од 179,1 милиона евра, 62 милиона је намењено за заштиту животне средине, од тога 51 милион за постројење за пречишћавање отпадних вода у Нишу“, рекла је Јоксимовићева.

Затим ће 40 милиона евра бити уложено за помоћ предузетништву са иновацијама, од тога 15 милиона за одрживу туристичку инфраструктуру (локације под заштитом Унеска у источној Србији).

За енергетску ефикасност Градске библиотеке, студентске поликлинике и хитне помоћи биће издвојено 11 милиона евра, а за стамбено угрожене групе (избегле и расељене) – 20 милиона.

Остатак ће бити намењен за опште реформе, међу којима и реформа владавине права.

Јоксимовићева наводи да су пројекти договорени и припремљени током прошле године и да је због тога Јоханес Хан „изашао у сусрет“ и раније одобрио финансијску помоћ.

Додала је да средства увек пролазе вишеструку контролу, како од стране Србије, тако и ЕУ.

„Да смо радили погрешно, не бисмо добили оволика средства и не бисмо ово успешно завршили“, нагласила је Јоксимовићева.

179 милиона евра
Фото: Prinscreen РТС

„Ми често говоримо о европским интеграцијама само у контексту политичких дешавања, а заправо, као кандидат за чланство, Србија има додатну предност тог процеса — то су фондови ЕУ, који су на нивоу од око 200 милиона евра годишње“, изјавила је Јоксимовићева.

Према њеним речима, од 2014. године до 2020. године, Србија ће укупно стећи и имати на располагању око 1,5 милијарду евра. Део тог новца искоришћен је за различите пројекте. Значајно је што је Србија те 2014. године добила и акредитацију да самостално уговара пројекте.

Фото: Илустрација

Отварање Поглавља 9 — не можемо да будемо незадовољни

Министарка Јоксимовић је навела да је очекивала да ће на Међународној конференцији у Бриселу Србија отворити бар два поглавља. Међутим, отворено је само Поглавље 9, које се односи на финансијске услуге.

„Мислим да смо заслужили да отворимо два поглавља, али имајући у виду да нико други из региона није направио ниједан позитиван корак у приступном процесу, мислим да ипак не можемо да будемо незадовољни“, закључила је Јоксимовићева.

Нада се да ће се до краја године подићи динамика и интензивирати процес приступања.

„Једно поглавље и 179 милиона евра — мислим да нису лоше вести“, рекла је Јоксимовићева.

РТС

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.