Јоксимовић о трошењу: Како ће бити потрошено 179 милиона евра нове бесповратне помоћи Европске Уније

Највећи део од 179 милиона евра бесповратне помоћи Брисела опредељено је за екологију, туризам и најугроженије, каже за РТС министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић. Истиче да је за 15 година из различитих извора ЕУ у Србију ушло око три милијарде евра и додаје како Србија на прави начин користи фондове ЕУ.

179 милиона евра
Фото: Илустрација

Србија је у четвртак отворила поглавље 9, које се односи на финансијски систем — крвоток сваке државе. Истовремено, комесар за приступне преговоре Јоханес Хан и министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић потписали су уговор о претприступној помоћи Србији – пакет је вредан 179 милиона евра.

Гостујући у Јутарњем дневнику, министарка Јоксимовић је рекла да је највећи део тог новца опредељено је за екологију, туризам и најугроженије.

„Од 179,1 милиона евра, 62 милиона је намењено за заштиту животне средине, од тога 51 милион за постројење за пречишћавање отпадних вода у Нишу“, рекла је Јоксимовићева.

Затим ће 40 милиона евра бити уложено за помоћ предузетништву са иновацијама, од тога 15 милиона за одрживу туристичку инфраструктуру (локације под заштитом Унеска у источној Србији).

За енергетску ефикасност Градске библиотеке, студентске поликлинике и хитне помоћи биће издвојено 11 милиона евра, а за стамбено угрожене групе (избегле и расељене) – 20 милиона.

Остатак ће бити намењен за опште реформе, међу којима и реформа владавине права.

Јоксимовићева наводи да су пројекти договорени и припремљени током прошле године и да је због тога Јоханес Хан „изашао у сусрет“ и раније одобрио финансијску помоћ.

Додала је да средства увек пролазе вишеструку контролу, како од стране Србије, тако и ЕУ.

„Да смо радили погрешно, не бисмо добили оволика средства и не бисмо ово успешно завршили“, нагласила је Јоксимовићева.

179 милиона евра
Фото: Prinscreen РТС

„Ми често говоримо о европским интеграцијама само у контексту политичких дешавања, а заправо, као кандидат за чланство, Србија има додатну предност тог процеса — то су фондови ЕУ, који су на нивоу од око 200 милиона евра годишње“, изјавила је Јоксимовићева.

Према њеним речима, од 2014. године до 2020. године, Србија ће укупно стећи и имати на располагању око 1,5 милијарду евра. Део тог новца искоришћен је за различите пројекте. Значајно је што је Србија те 2014. године добила и акредитацију да самостално уговара пројекте.

Фото: Илустрација

Отварање Поглавља 9 — не можемо да будемо незадовољни

Министарка Јоксимовић је навела да је очекивала да ће на Међународној конференцији у Бриселу Србија отворити бар два поглавља. Међутим, отворено је само Поглавље 9, које се односи на финансијске услуге.

„Мислим да смо заслужили да отворимо два поглавља, али имајући у виду да нико други из региона није направио ниједан позитиван корак у приступном процесу, мислим да ипак не можемо да будемо незадовољни“, закључила је Јоксимовићева.

Нада се да ће се до краја године подићи динамика и интензивирати процес приступања.

„Једно поглавље и 179 милиона евра — мислим да нису лоше вести“, рекла је Јоксимовићева.

РТС