Нема већег града ни регије „лијепе њихове“, а да није уписан у мапу српске престонице: ЦЕЛА ХРВАТСКА У БЕОГРАДУ

Реч је углавном о мањим улицама, а већина њих, ипак, није мењала име. Усред Врчина налази се Загребачка улица, а у Котежу – Хрватска. 

хрватска
Фото: Илустрација / Сава Радовановић, Танјуг

Готово све Београдске општине, а посебно Вождовац и Звездара скривају бројне уличице које носе имена хрватских градова, регија, планина…

Ови називи улица опстају као магловито сећање на братство и јединство, као и подсећање да је Београд некада био престоница много веће државе, али, разлог зашто до сада њихови називи нису промењени вероватно је и чињеница да промена имена носи и бирократске перипетије за грађане који у њима живе.

хрватска
Загреб/Фото: Илустрација

Највећи и главни град Хрватске још има улицу у Врчину. И то не малу, већ једну од главних. Недалеко од ње и Сесветска. Друга Загребачка улица налазила се на Савамали, али је пре четири године променила име у Коче Поповића. Постоји и Хрватска улица, и то у Котежу. Једна је од четири најважније улице у овом насељу, а питање је због чега њено име још није промењено.

И дан-данас нема већег града или регије у Хрватској која није уписана и у мапу Београда. Обично су то мање, често и слепе улице, окружене другима које носе имена градова некадашње Југославије. Код Плавог моста постоји читав низ улица које носе имена хрватских варошица и градова, тако да је једини знак да сте у Београду велика Улица Војислава Илића која овај крај пресеца.

Ту су, у истом крају: Ровињска, Цриквеничка, Чазманска, Сињска и Кореничка.

Већи градови као што су Сплит, Ријека и Осијек, такође имају своје „место“ у Београду. Сплитска улица налази се између Устаничке и Махмута Ибрахимпашића на Вождовцу, док се данашња Апатинска у Земуну некада такође звала Сплитска. Ријечка је једна мала улица на Врачару, а занимљиво је да се недалеко од ње налази и Улица војводе Хрвоја, која је добила име по Хрвоју Вукчићу Хрватинићу, а о коме је већ писано. Осијечка улица налази се на Чукарици.

хрватска
Ријека, палата Јадран/Фото: Н. Ивановски

Једна од познатијих улица у Београду, која се налази у историјском језгру на Косанчићевом венцу носи назив Задарска.

И мањи градови Хрватске забележени су на београдској мапи: Вуковарска улица је на Сењаку, Ђаковачка на Звездари, Вараждинска у Реснику, Книнска улица налази се на Звездари, у Калуђерици и Винчи, али постоји и Улица Книнске крајине у Борчи. У Калуђерици и Земуну постоји и Сењска. Хварска улица је на Палилули, Бјеловарска на Вождовцу, као и Даруварска, док је Плитвичка у насељу између Бањице и Миљаковца. У Калуђерици се налази и Дубровачка улица, а на Звездари Делничка и Брачка.

хрватска
Дубровник/Фото: Илустрација

Нису само градови уписани на карту престонице, већ и главне Хрватске регије. Далматинска улица налази се на Палилули, Банијска у Борчи, Славонска у Земуну, а Истарска на Савском венцу. На овој општини налази се и Личка. По планини Велебит зове се једна улица на Звездари, а по реци Купи улица на Звездари.

У Загребу је ситуација много другачија. Бројне уличице носе имена српских градова и регија, али само са севера наше земље. Изузетак је Приштинска улица.

У главном граду Хрватске налазе се: Алибунарска, Апатинска, Бачка, Банатска, Фрушкогорска, Футошка, Кикиндска, Румска, Сомборска, Суботичка, Шидска, Петроварадинска.

М. Бељан, Tелеграф