Кривична пријава против Кучана за ратни злочин над Србима

Тужилаштву за ратне злочине Србије поднета је кривична пријава против бившег председника Словеније Милана Кучана, која га терети за ратни злочин против ратних заробљеника и за геноцид у лето 1991. године, пише Политика. Кучан сматра да ће о његовој улози судити историја.

кривична пријава
Милан Кучан, архивска фотографија

Београдски лист, позивајући се на своје изворе, пише да су кривичном пријавом обухваћени и Јанез Слапар, који је у то време био начелник републичког штаба Територијалне одбране Словеније, затим Франц Андерлич, тада командант ТО Јужноприморске покрајине Словеније, као и још тројица непосредних извршилаца злочина.

Њима се, према писању Политике, на терет ставља да су кршили правила међународног права из Женевске конвенције за време оружаног сукоба, који је трајао од 27. јуна до 7. јула 1991. на територији Словеније, између Југословенске народне армије и Савезног секретаријата за унутрашње послове СФРЈ на једној страни, и оружаних састава ТО Словеније и других паравојних формација руководства Словеније (тзв. Народне заштите) на другој страни.

Кривичну пријаву је поднео адвокат Душан Братић, који истажује злочине над припадницима ЈНА и цивилима током ратних сукоба на простору бивше СФРЈ деведесетих година прошлог века.

У пријави се наводи да је група припадника ТО Словеније, 29. јуна 1991, у месту Шкофје, у непосредној близини истоименог граничног прелаза између тадашње СФРЈ и Италије, у време примене Споразума о прекиду ватре између страна у оружаном сукобу отворила ватру из аутоматских пушака на колону састављену од пет теренских возила ЈНА.

Братић истиче да је Кучан тада био председник Словеније и имао ефективну командну власт над свим оружаним формацијама, па улази у ред главних ратних злочинаца у разбијању Југославије.

„Кучан не само да није предузео ништа да се казне извршиоци, него је подстицао на изршење ратних злочина, па су до 8. јула 1991. извршени многобројни ратни злочини према цивилном становништву, међу којима су и жене и деца припадника ЈНА, рањеници, санитетско особље, заробљеници, војници који су положили оружје“, каже између осталог Братић, а преноси Политика.

Кучан: О мојој улози ће сведочити историја

Некадашњи председник Словеније, Милан Кучан, против којег је адвокат Душан Братић поднео тужбу српском тужилаштву за ратни злочин и разбијање Југославије, сматра да то не заслужује никакав коментар, те да ће о његовој улози судити историја.

Кучан је поводом писања Политике о Братићевој кривичној пријави за Радио Сарајево рекао да те оптужбе не воде рачуна ни о чињеницама ни о историјском контексту. „Такођер, не уважавају чињеницу да је сутра 28. јуни, Видовдан, и 30 годишњица познатог говора Слободана Милошевића на Газиместану у којем је обзнањена политика која је до краја разбила Југославију и онемогућила нормалан живот свим грађанима Југославије. Што се тиче моје улоге, о њој ће посведочити историја“, рекао је Кучан.

Кривичном пријавом коју је против Кучана поднео Братић обухвата и Јанеза Слапара, који је у то време био начелник штаба Територијалне обране Словеније, некадашњи заповедник ТО Јужноприморске покрајине Словеније Франц Андерлич, као и још тројицу непосредних извршитеља злочина.

Танјуг