ШОК У БИПУ Македонац затвара београдског гиганта, 150 радника добило отказе преко ноћи

0

Чувена Београдска индустрија пива (БИП) ће, највероватније, бити затворена веома брзо, пише Б92.

београдска индустрија пива
Фабрика БИП / Фото: Google maps printscreen

Радницима у производњи подељени су откази, а шта ће бити с осталима још увек је неизвесно.

„Овде је тотални хаос. Људи су добили отказе… Не зна се шта ће бити с другима. У току су састанци на којима ће се то решити… Нико не зна шта ће бити“, рекло је обезбеђење пиваре за Б92.

Навели су да овакво стање траје већ две године.

Иако је власник македонски бизнисмен Светозар Јаневски, који је 2017. закупио погоне БИП у стечају, обећао да ће средити ситуацију, то се није догодило, кажу. „Македонац је обећао да ће бити боље кад је дошао, а сад је само отишао… Ништа се не зна“, казао је саговорник Б92.

Уместо да испуни обећање и опорави фабрику он је изненада напустио фабрику.

Редакција Б92, како наводе, покушала је да ступи у контакт с управом БИП, али се на телефон канцеларије директора нико није јављао.

београдска индустрија пива
Фото: Емил Чонкић, РАС Србија

У фебруару ове године било је објављено да би комплекс „Београдске индустрије пива“ (БИП), који се налази поред Мостарске петље, требало да буде исељен. На тој локацији у плану је градња комерцијалних садржаја.

Све то је наведено у Плану детаљне регулације. Циљ израде плана, како се наводи у документацији, јесте формирање новог градског центра уз станицу „Прокоп“, стварање услова за развој комерцијалних делатности, као и трансформација старе Вајфертове пиваре из 1873. године зарад индустријског туризма.

Држава је продала БИП 2007. године. Тада су Акцијски фонд и Агенција за приватизацију потписали уговор о продаји 51,9 одсто акција БИП са прворангираним понуђачем – Конзорцијумом „Алите“ АБ из Литваније и „United Nordic Beverages“ АБ из Шведске, за укупно 26,5 милиона евра.

БИП је 2015. године отишао у стечај. После тога је ову компанију 2017. године закупио македонски бизнисмен Светозар Јаневски. Тада је он рекао да планира да гради нову пивару на другој локацији у коју ће уложити 25 милиона евра.

београдска индустрија пива
Држава је продала БИП 2007. године / Фото: Илустрација

Београдска индустрија пива (БИП) је фабрика за производњу пива, кваса и сокова која се налази у Београду на општини Савски венац. Основао ју је Чех Вајнхапал из Сремске Митровице по дозволи кнеза Милоша 1839. године. Права индустријска производња је започела тек 1872. године, када је Ђорђе Вајферт изградио фабрику на брду „Смутековац“, код данашње Мостарске петље, на месту где се и данас налази. Пре приватизације 2007. године у пивари је радило око 500 радника. Слична ситуација се недавно десила када је руска компанија намештаја „Спилит“ преко ноћи „нестала“ из Врања и оставила 300 радника на цедилу.

Б92 / Блиц

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.