Вучић: Хоће да ми забране да говорим и мислим

Председник Србије Александар Вучић устврдио је да се због његовог ауторског тескта „Елита и плебс” у Политици води кампања против њега, те да петиција односно прикупљање потписа против његовог начина говора „има одређене намере”.

Фото: Димитрије Гол, Танјуг

Он је за телевизију Пинк рекао да је у том тексту само рекао истину, да није користио непристојне речи и да „очигледно хоће да му забране да говори и мисли”.

„Ја нисам ни елита ни псеудо елита обичан сам и стваран и хоћу да будем са својим народом. Нисам ја себе поставио него народ и то са већим бројем гласова или истим као што је добио Слободан Милошевић”, рекао је Вучић.

Он је навео да се поноси тиме што како му критичари говоре за СНС гласају „крезуби”, старци и мање образовани.

Вучић је казао да је повод за тај текст то што „већ 30 година сви ћуте” и да је он одлучио да говори, али на пристојан начин и да не користи ружне речи само када цитира оне који мисле да су „надмоћнији”.

Он је казао и да је тај текст најчитанији у последњих 20 година како су му „неки аналитичари рекли”. Вучић је рекао и да жели да разговара са онима који га критикују, да је он у Београду и да могу да учине кад год хоће али без ултиматума, преноси Бета.

У Сребреници се догодио страшан злочин

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да се у Сребеници 1995. године догодио страшан злочин и да за то оправдање не постоји. Током интервјуа на телевизији Пинк упитан да ли је то геноцид или злочин, он је рекао да је то страшан злочин.

Он је казао и да разуме Бошњаке који не желе да се Сребреница заборави, али да ни Србија не сме да заборави ни „Олују”, ни „Бљесак” ни Јасеновац те да се зато заједно са Републиком Српском обележавају ти датуми.

Говорећи о наводима немачког амбасадора Томаса Шиба да је став Немачке и осталих чланица ЕУ да је у Сребреници почињен геноцид и да очекује и од Србије да заузме такав став, Вучић је рекао да је Шиб само преносио политику своје владе.

Међутим он му је ипак на изјави замерио, наводећи да је требало да размисли на ком месту и шаље такве поруке.

„Не знам да ли би са толико самопоуздања говорио у Крагујевцу, Краљеву или Шпацу и другим стратиштима где су људи страдали од немачке руке”, рекао је Вучић.

Осврћући се на напад на њега на годишњици злочина у сребреници 2005. године он је казао да је видео тада мржњу у очима људи који су га напали и да је „тада разумео колико је потребан и важан мир”.

Како је додао, због тога што је мир неопходан он не одговора на многобројне увреде из Хрватске последњих месеци нити реагује на наводе и из Македоније.

„То показује озбиљност и одговорност Србије. Ми сносимо највећу одговорност ма колико смо мали, већи смо од тих других”, рекао је Вучић, преноси Бета.

аеродром никола тесла
Александар Вучић / Фото: Иван Шилов, ИА Регнум

О Фолксвагену и Фијату

Председник Србије Александар Вучић рекао је, поводом инфомација да се Фолксваген определио за Турску да гради фабрику, да се од почетка „плашио” Турске јер је реч о великој земљи у којој су сви из аутомобилске индустрије отварали фабрике и да су многи лобирали управо за њих.

„То још није коначна одлука, али Турска има 90 милиона становника”, рекао је он у емисији „Хит-твит” ТВ Пинк. На питање новинара да прокоментарише то што је било оних у Србији који у се радовали томе и да ли је то мазохистички, он каже:

„Кад изгубимо у фудбалу од Украјине 5:0 крив је Вучић, кад освојимо медаљу у неком спорту, само Вучић није заслужан“. Вучић каже да је уложио много труда и енергије у то, али да се од почетка плашио Турске.

„То сам јавно рекао, јер Турска има 90 милиона становника, сви су отишли тамо да отварају фабрике. Много сам се надао, али знао сам да за њих лобира Зигмар Габријел и други … а ми имамо само 6,5 милиона становника “, рекао је он.

Навео је да „Фијат” бележи велики пад производње и да бисмо, да немамо проблем са НИС-ом, који од почетка године има пад од 19 одсто, имали огроман раст, већ ове године око пет одсто.

„А за то нисмо ни криви ни дужни, срећом да смо довели неке друге велике фабрике, чекам још једну велику вест за још једну фабрику”, рекао је он. Најавио је да ће имати састанак са још једном великом светски познатном кинеском компанијом за вештачку интелигенцију која планира да у Србији отвори један центар.

„Дижемо ствари на више ниво, надам се да ћемо и даље успетвати да убрзавамо раст. Увек се радујем успеху Србије, а занте неки су се радовали поплавама… а онда кад у свидели какве су поплаве у Британији, САД, морали су да ућуте”, каже он.

врло оштре мере
Фото: Димитрије Гол, Танјуг

Али, неко мора тиме да се бави и после, као и Косовом.

„Можете један дан да ме оптужите да сам издајник али ја морам да се бавим тиме да ли ће људи на КиМ имати посао, хлеб млеко… а како то да се догоди не могу ни да вам причам и какве све пактове морате да правите дневно и од чега вас боли … а морате да чувате мир за целу Србију”, истиче Вучић а преноси Танјуг.

Танјуг