Сунчица и Јелена ПОКУШАЛЕ ДА СЕ ВЕНЧАЈУ У СРБИЈИ: Желимо иста права као и сви (ВИДЕО)

Јелена Дубови и Сунчица Копуновић девојке су које су одлучиле да не ћуте о проблемима у којима су се нашле зато што их је ту сместио правни систем Србије. Оне се воле, у вези су већ годинама и желе да је озаконе, каже се у прилогу телевизије Н1.

девојке
Фото: Н1 Printscreen

Оне су покушале да се венчају, иако су знале да је то тренутно немогуће по актуелним законима Србије. Матичарка их је одбила, а гошће Новог дана објашњавају да су тражиле одбијеницу јер касније с тим папиром могу да воде спор даље, односно уђу у спор и покушају да реше овај проблем.

Јелена и Сунчица за Нови дан кажу да су им је доста тога што нису препознате у нашем закону и да желе да само да имају једнака права како и сви остали грађани.

„Није ствар венчања него признавања истополних партнерстава, и не желимо то да називамо браком него истополним партнерством… говоримо о једнаким правима у којима уживају сви други грађани земље“, казала је Јелена Дубови.

Она је објаснила да ако се њој нешто деси, сву имовину коју има, њена партнерка неће наследити због законске регулативе.

„То је примаран разлог за наш одлазак код матичарке. Не можете да посетите партнера у болници иако је тешко болестан, нити можете да добије информације о стању здравља особе са којом делите живот дуги низ година, не можете да подигнете кредит за стан заједно“, објасниле су гошће.

Суштина је да је коначни циљ препознавање нашег партнерства и хиљаде других партнерстава пред законом, додају.

„Желимо да људи чују и мало поразмисле о томе, да схвате и комшија и другарица да исто могу да буду у оваквој ситуацији, да нас саслушају, а за остало се надамо да ће доћи природно и само од себе“, додале су.

Оне су навеле да неће одустајати. „Одговор система је већ негативан, одбијене смо пред матичарком, али наш циљ је усвајање закона о регистовању истополнх партнерстава, да пред законом будемо исти и исте као и сви остали грађани Србије“, поновиле су оне.

Н1

1 коментар

Comments are closed.